8. Uluslararası KOP Bölgesel Kalkınma Sempozyumu, Nevşehir, Türkiye, 26 - 28 Ekim 2021, ss.243-264
Entansif Şartlarda Yetiştirilen Kızılger Tipi Kıl Keçilerinde Karkas ve Bazı Et
Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi1
Determination of Carcass and Some Meat Quality Traits of Kizilger-Hair
Goats Reared Under an Intensive Production System
Emine PINAR ÖZDAĞ2
, Yüksel AKSOY3
ÖZET
Bu araştırma, entansif şartlarda yetiştirilen Kızılger tipi Kıl keçilerinde karkas ve et özelliklerinin belirlenmesi
amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın hayvan materyalini yaklaşık 3-4 aylık yaşta sütten kesilmiş (tekiz doğan), erkek 12
baş Kızılger tipi Kıl keçisi oluşturmuştur. Araştırmada, oğlaklar 15 gün alıştırma yemlemesi sonrası 56 gün besiye
alınmıştır. Çalışmada, yem materyali olarak pelet formda kuzu besi yemi (2653 kcal kg-1 ME ve %15,19 HP) ve kuru
yonca otu (1964 kcal kg-1 ME ve %19,61 HP) kullanılmıştır. Besi süresince oğlaklara kuzu besi yemi ad libitum olarak
verilmiştir. Kaba yem olarak verilen kuru yonca otu oğlak başına 200 g/baş/gün olarak sınırlandırılmıştır. Araştırmada,
hedef besi süresi sonunda oğlakların karkas ve longissimus et thoracis (LT) kası bazı et kalite özellikleri
incelenmiştir. Besi sonu canlı ağırlığına göre belirlenen sıcak, soğuk karkas randımanı ve soğutma firesi değerleri
sırasıyla %48,96±0,48, 47,74±0,49 ve 2,50±0,18 olarak tespit edilmiştir. Soğuk karkas ağırlığına göre tespit edilen
karkas parça oranlarından kol oranı %20,21±0,31; but oranı %30,18±0,41; omuz oranı %6,07±0,27; etek oranı
%10,96±0,34; sırt-bel oranı %20,08±0,44, boyun oranı %10,24±0,19 ve kuyruk oranı %0,63±0,04 olarak
belirlenmiştir. Araştırmada LT kasının su tutma kapasitesi %25,31±0,34, çözdürme kaybı %13,61±0,46, kaslar arası
homojenize olmuş yağ oranı 3,18±0,19 ve ham protein oranı 23,64±0,19 olarak tespit edilmiştir. LD kasında doku yağ
asitlerinden toplam çoklu doymamış yağ asidi / toplam doymuş yağ asidi oranı %0,05±0,01; toplam omega 6 / toplam
omega 3 yağ asidi oranı %7,24±0,52 olarak belirlenmiştir.
Anahtar Kelimeler: Kıl, Kızılger, karkas, et kalitesi