Akut Karın Ağrısının Nadir Bir Nedeni: Alt Lob Pnömonisi


Kara Y., Kızıl M. C., Canbaz M., Kılıç Ö., Dinleyici E. Ç.

14. Ulusal Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Ve Bağışıklama Kongresi, 14 - 18 Haziran 2021, cilt.1, sa.40, ss.123

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Cilt numarası: 1
  • Sayfa Sayıları: ss.123
  • Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Giriş: Karın ağrısı çocuklarda en sık hastaneye başvuru sebeplerinden birisidir. Gastrointestinal ve üriner sistem hastalıkları en sık karın ağrısı sebepleridir. Akut tonsillit, diabetik ketoasidoz ve pnömoni gibi diğer sistem hastalıkları da nadirde olsa karın ağrısına yol açmaktadır. Burda karın ağrısının nadir bir sebebi olan, alt lob pnömoni olgusu sunulmuştur.

Olgu: Üç yaşında kız hasta karın ağrısı, kusma ve ateş şikayeti ile başvurdu. Şikayetlerinin 2 gündür olduğu, karın ağrısının batın orta hatta ve sol üst kadranda olduğu, şiddetinin giderek arttığı öğrenildi. Fizik muayenesinde batın orta hatta ve sol üst kadaranda hassasiyet ve rebaund, dinlemekle sol akciğer bazalinde solunum seslerinde azalma mevcuttu. Laboratuvar tetkiklerinde hemoglobin 10.6 g/dL, lökosit 23100/mm3 (nötrofil 16000/mm3, lenfosit 4200/mm3), trombosit 287.000/mm3, C-reaktif protein 183 mg/L (0-5), biyokimyasal parametreleri normal olarak saptandı. Akciğer ve ayakta direkt batın grafisinde özellik yokdu. Akut batın ön tanısı ile çocuk cerrahi anabilim dalı ile konsulte edildi, çekilen batın ultrasonografi normal olarak değerlendirildi. Çocuk cerrahi anabilim dalının önerisiyle çekilen batın tomografisinde, barsak duvarında kalınlaşma dışında patoloji saptanmadı, fakat sol akciğer alt lobda, lober pnömoni ile uyumlu konsolide alan olduğu öğrenildi. Hastanın öyküsü tekrar sorgulandı 1 hafta önce öksürük şikayetinin olduğu, karın ağrısı ile birlikte bu şikayetinin gerilediği öğrenildi. Akciğer grafisinde pnömoni ile uyumlu görünüm olmayan, fakat tomografide sol alt lob pnömonisi saptanan hastaya yatırılarak intravenöz sefotaksim tedavisi başlandı. Takibinde ateş yüksekliği,karın ağrısı gerileyen hastaya oral amoksilin-klavunik asit tedavisi önerilerek taburcu edildi.

Sonuç: Pnömoni, çocuklarda sıklıkla öksürük, ateş, solunum sıkıntısı gibi solunum sistemi bulgularının yanında nadiren karın ağrısı gibi atipik semptomlara da sebep olmaktadır. Akut batın ve karın ağrısı tablosuyla başvuran hastalarda, alt lob pnömonisi de akılda tutulmalıdır. Ayrıntılı anamnez ve fizik muayene ile gereksiz inceleme ve girişimler önlenmiş olacaktır. Anahtar Kelimeler: karın ağrısı, pnömoni, akut batın