İstihdam Perspektifinden Üniversite-Sanayi İşbirliği Kapsamında Mesleki Eğitimin Rolü


Akar İ., Meçik O.

10. Uluslararası Meslek Yüksekokulları Sempozyumu, Eskişehir, Türkiye, 20 - 23 Ekim 2022

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Eskişehir
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Günümüz dünyası sürekli değişen ve dönüşen dinamik bir döngüye sahiptir. İnsanlık geçmişten bugüne kadar sürekli değişimlere adapte olmaya çalışmış ve bundan sonrada devam edecektir. Geçtiğimiz son iki yılda bu değişim ve dönüşüm hızı pandemi ile birlikte artmıştır. Öyle ki pandeminin ortaya çıkması ile birlikte insanlık, gündelik rutin yaşantısından, aile ve sosyal yaşantısına, çalışma hayatındaki çalışma şekline kadar birçok değişime maruz kalmış ve hızla adapte olmaya çalışmaktadır. Özellikle iş yaşamında değişen çalışma modelleri, iş piyasasında aktif rol alan çalışanları daha kalifiye olmaları için zorlamaktadır. İşverenler pandemi ile birlikte kalifiye elemanın önemini çok daha iyi kavramış durumdadır.

Kalifiye elemanın ortaya çıkmasında ise en önemli unsurların başında eğitim gelmektedir. Eğitim, insanın dünyaya geldiği günden ölümüne kadar devam eden bir olgudur. Eğitim, genel manada, insanın sahip olduğu yetenekleri belirli bir amaç ve istek doğrultusunda geliştirmesidir. Eğitim kendi içinde ikiye ayrılır. Bunlardan ilki formal, diğeri ise informal olarak adlandırılır. İnformal eğitim, insanın yaşamında kendiliğinden ortaya çıkan ve şekillenen eğitimdir. Belirli bir program ya da amaç doğrultusunda gelişmez.

Formal eğitim ise bir amaç ve program çerçevesi içinde, müfredatı belli olan ve öğretimin ön plana çıktığı eğitim olarak tanımlanmaktadır. Genel olarak okullarda verilen eğitim formal eğitim tanımına uymaktadır. Okullarda verilen eğitim, dünyanın birçok yerinde şekil ve süre anlamında farklılık gösterse de genellikle ilköğretim, ortaöğretim ve yükseköğretim şeklinde kategorize edilmektedir. Ortaöğretim kalifiye elemanın yetişip şekilleneceği en önemli süreçlerden biridir. Kalifiye eleman, ortaöğretimde mesleki ve teknik alanlarda aldıkları eğitimle yeteneklerini artırmaktadır. Bu anlamda mesleki ve teknik eğitim günümüzün de temel taşlarından birini oluşturmaktadır. Mesleki ve teknik eğitim genel anlamda, bir ülkenin kalkınma hızına, istihdam oranın artmasına ve ülkenin rekabet edilebilirlik gücünün yükselmesine katkı sağlayan temel yapı taşıdır. Mesleki ve teknik eğitim her ülkenin kendi eğitim yapısına göre farklılık göstermektedir. Bu bağlamda, bu çalışmada ülkelerde uygulanan mesleki ve teknik eğitimin olumlu ve olumsuz yönleri araştırılarak, aralarındaki farklılıkların ortaya konması amaçlanmaktadır. 

Today's world has a dynamic cycle that is constantly changing and transforming. Humanity has tried to adapt to constant changes from the past to the present and will continue to do so. In the last two years, the world has increased the speed of change and transformation with the pandemic. So much so that with the emergence of the pandemic, humanity has been exposed to many changes from its daily routine life, to family and social life, to the way it works in working life, and is trying to adapt quickly. Changing working models, especially in business life, force employees who take an active role in the labor market to be more qualified. With the pandemic, employers have better grasped the importance of qualified personnel.

Education is one of the most important roles in the emergence of qualified personnel. Education is a phenomenon that continues from the day a person is born until his death. Education, in general, is the development of human abilities in line with a specific purpose and desire. Education is divided into two. The first of these is called formal and the other informal. Informal education is education that emerges and takes shape spontaneously in people's lives. It does not develop in line with a specific program or purpose.

Formal education, on the other hand, is defined as education in which the curriculum is defined, and teaching comes to the fore, within the framework of a purpose and program. The education in schools in the world conforms to the definition of formal education. Although the education provided in schools differs in form and duration in many parts of the world, it is generally categorized as primary education, secondary education, and higher education. Secondary education is one of the most critical processes in which qualified personnel will be trained and shaped. Qualified personnel increases their skills with the training they receive in vocational and technical fields in secondary education. In this sense, vocational and technical education constitutes one of the cornerstones of our day. Vocational and technical education is the basic building block that contributes to the development rate of a country, to increase the employment rate and to increase the competitiveness of the country in general terms. Vocational and technical education differs according to the educational structure of each country. In this context, in the study is aimed to investigate the positive and negative aspects of vocational and technical education applied in countries and to reveal the differences between them.