Psoas Apsesi İzlenen Bir Bruselloz Olgusu


Kara Y., Tekin Yılmaz A., Kılıç Ö.

14. Ulusal Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Ve Bağışıklama Kongresi, 14 - 18 Haziran 2021, cilt.1, sa.8, ss.91

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Cilt numarası: 1
  • Sayfa Sayıları: ss.91
  • Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Giriş: Peynir hastalığı olarak da bilinen bruselloz ülkemizde önemli bir halk sağlığı sorunu olmaya devam eden endemik bir hastalıktır. Burada brusella hayvan aşısı kaynaklı enfeksiyon düşündüğümüz, aynı zamanda izleminde psoas apsesi gelişen bir olgu sunulmuştur.

Olgu Sunumu: Onaltı yaşında sağlıklı erkek hasta, bel ağrısı yakınmasıyla başvurdu. Üç haftadır bel ağrısının olduğu, son 1 haftadır sağ bacak ağrısı nedeniyle yürüyemediği, yakınmalarından 1 hafta önce 10 gün devam eden aralıklı ateş ve kas ağrısı yakınması olduğu öğrenildi. Fizik incelemede sağ kalça salınımı ağrılı, sağ bacak iç rotasyonda ağrı ve kısıtlılık saptandı. Diğer sistemlerin değerlendirmeleri olağandı. Süt ve süt ürünlerini nadir tüketen hastanın, hayvancılıkla uğraşan dayısına 2 ay önce hayvan aşılamasında yardım ettiğini öğrenildi. Laboratuvar incelemelerinde akut evre belirteçleri yüksek saptandı. Brusella tüp agglütinasyon testi 1:320 titrede pozitif sonuçlandı. Tedavisi doksisiklin, rifampisin ve gentamisin olarak başlandı. Tedavi başlangıcında manyetik rezonans görüntülemede, sağ sakroileit ve komşu iliopsoas kasında ödem izlendi. Tedavinin ikinci haftasında yakınmalarında gerileme olmadı, kontrol görüntülemesinde bulguların devam ettiği, sakroiliak eklemle psoas kası arasında 16x32 mm boyutunda apse ile uyumlu sıvı koleksiyonu olduğu görüldü. Girişimsel radyoloji ile apse boşaltımının olası bağırsak yaralanması açısından riskli olduğu belirtildi. Apse gelişimi nedeniyle gentamisin tedavisi 3 haftaya uzatıldı. Psoas apsesine neden olan diğer etkenleri de kapsaması için tedaviye klindamisin eklendi, ancak 10 günlük tedavi sonrasında klinik yanıt alınamadığı için kesildi. Kontrol görüntülemede lezyon boyutlarında değişiklik olmadığı izlendi. Apse drene edilemediği için antibiyotik tedavisine doksisiklin ve rifampisin olarak devam edildi. Tedavinin 5. haftasında ağrısında belirgin azalma izlendi ve yürüyebilmeye başladı. Klinik yanıt alınması nedeniyle görüntüleme aralıkları açıldı. Medikal tedavisine devam edilmek üzere taburcu edildi.

Sonuç: Brusellozda ilaç tedavisine uzun sürede klinik yanıt alınabilmektedir. Özellikle büyük eklem tutulumlarında kalıcı eklem harabiyeti riski nedeniyle hasta yakın izlenmeli ve gerekli durumlarda cerrahi girişim gereksinimi açısından değerlendirilmelidir. Aşı nedenli bulaş nadir de olsa özellikle hayvancılıkla uğraşan ailelerde sorgulanmalıdır. Anahtar Kelimeler: Bruselloz, hayvan aşılaması, psoas apsesi