International Conference on Emerging Sources in Science, İstanbul, Türkiye, 26 - 27 Mayıs 2022, ss.40-50
Buğday, dünya çapında üretimi ve tüketimi en fazla olan önemli mahsül türlerinden biridir.
Bununla birlikte, günümüzdeki salgın hastalıklar, savaşlar nedeniyle buğdaya olan talep giderek
artmaktadır. Farklı cinsteki buğdaylar farklı özellikler barındırdıkları için kullanım alanlarıda
farklılaşmaktadır. Kullanım alanlarına en uygun buğday türünü belirlemek, buğdayın fiyatlandırılması
açısından da fayda sağlayacaktır. Bir buğday cinsinin makarnalık veya ekmeklik olarak belirlenebilmesi için
sınıflandırmaya ihtiyaç duyulmaktadır. Günümüzde bu sınıflandırma işlemleri labaratuvar ortamlarında
deneylerle gerçekleşmektedir, ancak bu yöntemler zaman alıcı ve uzun süreçler gerektirir. Daha hızlı ve
kesin sınıflandırma yapabilmek için Evrişimli Sinir Ağları (CNN) derin öğrenmeye dayalı yaklaşımlar
kullanılmaktadır. Yapılan diğer çalışmalar incelendiğinde CNN modelinin sınıflandırma çalışmalarında
yüksek doğruluk sonuçları vermesi bu çalışmanın gerçekleştirilmesine katkıda bulunmuştur.
Wheat is one of the most important crop species with the highest production and consumption
worldwide. However, today's demand for wheat is increasing due to epidemics and wars. Since different
types of wheat have different characteristics, their usage areas also differ. Determining the most suitable
wheat type for the usage areas will also be beneficial in terms of pricing the wheat. Classification is needed
in order to determine a wheat type as durum or bread. Today, these classification processes are carried out
by experiments in laboratory environments, but these methods are time-consuming and require long
processes. Convolutional Neural Networks (CNN) deep learning-based approaches are used to make faster
and more precise classification. When other studies were examined, the fact that the CNN model gave high
accuracy results in classification studies contributed to the realization of this study.
The aim of this study; is the classification of reflectance values obtained by near infrared (NIR)
spectroscopy of different types of wheat using CNN model. Within the scope of this study, classification of
24 wheat types collected from certain regions of Turkey was carried out. Data sets were created with
reflectance values obtained from wheat using NIR Spectrometer device. 1D Convolutional Model was used
in the classification of the created datasets. In the classification of the NIR reflectance data set, a test
accuracy value of 96.10% was obtained. As a result of these studies, the use of CNN models has proven to
be successful in classification studies.