Ruminant Hayvanların Stres ve Davranış Yönetiminde Esansiyel Yağların Kullanımı


Akdağ A.

18. ULUSAL ZOOTEKNİ ÖĞRENCİ KONGRESİ, Aydın, Türkiye, 14 - 16 Mayıs 2025, ss.71, (Özet Bildiri)

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Aydın
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.71
  • Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Hayvansal üretimde karlılık sürünün sağlığı, yaşama gücü, verim seviyesi ve ürün kalitesi ile ilişkilidir. Son zamanlarda agresif davranış-mizaç gösteren hayvan türlerinin bu davranışlarının iyileştirilmesi amacıyla antimikrobiyal ve antioksidan özellikleri yanında sakinlik sağlayan bazı özellikleri de olan bitkisel katkıların kullanılması gündeme gelmiştir. Mizaç dışında, özellikle besi sığırlarının atlama davranışı hem hayvan sağlığını hem de performansı tehdit eden bir durumdur. Mandaların agresif davranışlarını önlemek de verim, süt kalitesi ve sürü yönetimi uygulamaları açısından oldukça faydalı olabilecektir. Bu amaçla biberiye, kekik, lavanta, fesleğen, karabaş otu tarçın, anason ve sarımsak yağlarının ve ekstraktlarının tek veya karışımlar halinde farklı taşıyıcı maddeler ile belirli oranlarda karıştırıldığı ve hayvanlara sunulduğu çok az sayıda çalışma bulunmaktadır. Bu nedenle farklı türlerde, esansiyel yağların aktif madde içeriklerinin belirlendiği, farklı karışımların farklı taşıyıcılar ile farklı miktar ve sürelerde hayvanların tüketimine sunulduğu, mizaç, hijyen, vücut kondisyonu, yaklaşma mesafesi, tepki mesafesi, performans ve ürün kalitesinin belirlendiği çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır. Bu derlemenin amacı hayvansal üretimde özellikle besi sığırı ve manda gibi türlerin davranış ve mizaçlarının bitkisel kaynaklı katkı maddeleri ile iyileştirilmesi olanaklarının tartışılmasıdır.