The effect of plant growth promoting rhizobacterıa and phosphorus applications on morphological characteristics of beans (Phaseolus vulgarıs L.)


Filiz O., Takıl E., Kayan N.

ISPEC 12th INTERNATIONAL CONFERENCE ON AGRICULTURE, ANIMAL SCIENCE and RURAL DEVELOPMENT , Ordu, Türkiye, 6 - 08 Temmuz 2023, ss.537-547

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Ordu
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.537-547
  • Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Yüksek verim ve kaliteli ürün için mutlak gerekli elementlerin optimum düzeyde olması ve bitki tarafından alınabilirliğini engelleyici toprak koşullarının bulunmaması gerekmektedir. Ülkemiz tarım alanlarında eksikliği en fazla hissedilen besin elementlerinden biri fosfordur. Bitki büyümesini teşvik eden bakteriler topraktaki inorganik fosforun çözünürlüğünü artırarak bitkilere fosfor sağlayabilmektedirler. Bu araştırma 2017-2018 yılları bitki yetiştirme döneminde iki yıl süre ile Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Ziraat Fakültesi deneme tarlalarında yürütülmüştür. Deneme tesadüf blokları faktöriyel deneme desenine göre üç tekerrürlü olarak kurulmuştur. Araştırmada azot bağlama ve fosfat çözücü özelliği olan beş farklı biyogübre [Bontera (Bacillus amyloliquefociens, Bacillus pumilus, Bacillus subtilis, Bacillus licheniformis, Bacillus megaterium, Trichoderma harzianum, Trichoderma kanigi), Bactoboost (Bacillus subtilis, Bacillus magaterium, Loctococcus spp.), Köklendirici (Bacillus subtilis, Bacillus magaterium, Loctococcus spp.) Lifebac NP (Bacillus subtilis, Bacillus magaterium) ve NSAH (% 15 organik madde, % 6 organik karbon, % 13 humik+ fulvik asit)], bir Rhizobia bakterisi (Rhizobium leguminosorum) ve kontrol olmak üzere yedi uygulama ile üç fosforlu gübre dozu (0, 3 ve 6 kg/da P2O5) üç tekerrürlü olarak uygulanmıştır. Fasulyede incelenen morfolojik özellikler araştırmanın birinci yılında daha yüksektir. Bunun nedeni olarak ikinci yıl sıcaklıkların daha yüksek olması düşünülmektedir. Artan fosfor dozları bitki boyu, ilk bakla yüksekliği ve tane verimini olumlu yönde etkilemiştir. Araştırmamızda morfolojik özellikler bakımından etkili olan biyogübre NSAH olmuştur. Bitki gelişimini teşvik edici bakterilerin etkisi bakteri tür ve sayısı, bitki-bakteri kombinasyonu, bitki genotipi, gelişme dönemi, hasat tarihi, bitkisel parametreler, toprak tipi, toprak organik madde miktarı ve çevresel koşullara bağlı olarak değişmektedir. Bitki gelişimini teşvik edici bakteri uygulamaları laboratuar, sera ve tarla koşullarında yürütülmekte, ancak tarla denemelerinde önceden tahmin edilemeyen bazı koşullar bazen uygun sonuçların alınmasını zorlaştırmaktadır. Kullanılan mikrobiyal gübrelerin tarla koşullarında gelecek yıllarda denenmesi sonuçların daha kesinlik kazanması açısından önemli olacaktır.