ESKİŞEHİR KOŞULLARINDA YETİŞTİRİLEN FARKLI BÜYÜKLÜKTEKİ SAFRAN (Crocus sativus L.) SOĞANLARININ VERİM ÜZERİNE ETKİSİ


Taşçı T. B., Gümüşçü A.

INTERNATIONAL AEGEAN CONFERENCES on Innovation Technologies & Engineering -IX, İzmir, Türkiye, 23 - 25 Şubat 2024, ss.195-203

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: İzmir
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.195-203
  • Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Bu çalışma 2023 yılında Eskişehir koşullarında yetiştirilen safran bitkisinin farklı soğan iriliklerinin verim üzerine etkilerini gözlemlemek ve karşılaştırmak amacıyla Türkmentokat köyünde yürütülmüştür. Tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekrarlı olarak kurulan denemede sırasıyla 5-5.5 cm, 3-3.5 cm ve 1.5 cm çaplarında büyük-orta-küçük boy soğanlar kullanılmıştır.Bu soğanlar 15x15 cm sıklıkta, 5 cm deriliğinde parseller oluşturularak, dikim yapılmıştır. Deneme pestisit bulunmayan alanda kurulmuş olup, soğanlar dikildikten sonra üzerleri 2 cm olacak şekilde yanmış hayvan gübresi ve saman ile kapatılmıştır.  Çalışmada Eskişehir koşullarına bağlı olarak; yaş çiçek, kuru çiçek, yaprak uzunlukları, yaş ve kuru stigma verimlerine bakılmış, soğan boyutları arasındaki farklar karşılaştırılmıştır. Hasat; akşam 17:00’ de yapılmış, yaş çiçek ağırlıkları olarak en yüksek değere büyük boy soğanlarda 17730 mg, en düşük verim ise küçük boy soğanlarda 4100 mg olarak gözlenmiştir. Toplanan safran çiçekleri üç farklı kısma ayrılarak kurutma fırınında 70C°’de 35 dakika kurutulmuştur. Kuru stigma verimlerinde en yüksek büyük boy safran soğanlarında 289.3 mg, en düşük kuru stigma verimi 74,6 mg ile küçük boy soğanlardan elde edilmiştir.