İNTRAABDOMİNAL DEV KİTLE İLE PREZENTE OLAN ENDOMETRİOMA OLGUSU: GÖRÜNTÜLEME ÖZELLİKLERİ VE AYIRICI TANI


Topak A., Hürsoy N., Zengin E., Beykoz Çetin E., Sekmen S.

41. ULUSAL RADYOLOJİ KONGRESİ, Antalya, Türkiye, 24 Ekim - 01 Kasım 2020, ss.353-354

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Antalya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.353-354
  • Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Giriş

 

Endometriozis çoğunlukla overlerden gelişir. Bilateral tutulum olguların üçte bir ila yarısında görülür. Nadir olmakla birlikte ovaryan endometriomalar 10 -15 cm çapa ulaşabilir, bu nedenle adneksiyal kitle ayırıcı tanısında her zaman akılda tutulmalıdır (1, 2). Bu denli büyük boyutlara ulaştığında sıklıkla batında şişlik ve ele gelen kitle şikayeti oluşturur. Sunumumuzda dev bir endometrima olgusunu anlattık.

 

Olgu Sunumu

 

Karında şişkinlik şikayeti ile genel cerrahi polikliniğine başvuran hastanın fizik muayenesinde ele gelen kitle saptanması üzerine hasta kliniğimize yönlendirildi. Abdominal ultrasonografi (USG) tetkikinde suprapubik bölgeden ksifoid proçese dek uzanım sergileyen, yaklaşık 20x30x35 cm boyutlarında, yoğun içerikli, uniloküle kistik lezyon izlendi. Diffüzyon+Kontrastlı tüm abdomen manyetik rezonans görüntüleme (MRG) incelemesinde pelvik bölgeden subhepatik alana dek uzanım gösteren 33x31x19 cm boyutlu T1 ve T2AG'de hiperintens sinyal özelliğinde, DAG’de anlamlı difüzyon kısıtlaması göstermeyen, postkontrast serilerde düzenli duvar kontraslanması gösteren, düzgün sınırlı ovaryan kistik lezyon izlendi (Resim 1, 2, 3 ve 4). Sağ over ayrık olarak seçilemedi, tanımlanan kistik lezyon ile uterus fundusu arasında tübüler yumuşak doku görünümü izlendi (Resim 1). Jinekoloji bölümünce opere edilen hastanın Patoloji sonucu endometrioma olarak raporlandı.

 

Tartışma ve Sonuç

 

Endometrioma hastalarının primer şikayetleri dismenore, disparoni, infertilite ve sürekli pelvik ağrıdır. Büyük boyutlara ulaştığında karında şişlik şikayeti oluşturabilir. Bizim hastamız sadece karında şişlik şikayeti ile başvurdu. Literatürde 1997'de Japonya'dan Ishikawa ve Taga (3) tarafından 25x18x12 cm ve 2010’da Levent Yaşar ve Süha Sönmez (4) tarafından 26x18x17 cm boyutlu büyük endometrioma vakaları bildirilmiştir. Bizim olgumuzda endometrioma 33x31x19 cm boyutundaydı.

 

Ultrasonografi adneksiyal kitlelerin tanısında ilk tercihtir. Manyetik rezonans görüntüleme (MRG) ve bilgisayarlı tomografi (BT) alternatif yöntemlerdir. USG’de buzlu cam görünümü veren, homojen, düşük seviyeli ekolar içeren, iyi sınırlı, düzgün duvarlı, uniloküle veya multiloküle kistler şeklinde izlenebilir . Bununla birlikte, vakaların yaklaşık % 15'inde muhtemelen pıhtı veya fibrine bağlı duvar düzensizlikleri şeklinde atipik bulgular görülebilir (5). MR incelemede T1A serilerde hiperintens görünür ve yağ baskılı T1A serilerde hiperintens kalmaya devam etmesi ile matür kistik teratomdan ayrılabilir. T2A serilerde yüksek protein ve demir içeriğine bağlı tipik olarak hipointens olmakla birlikte kronik kanamaya bağlı hiperintens sinyal özelliğinde de izlenebilmektedir (6,7). Postkontrast serilerde kontrastlanan mural nodül varlığı malignite göstergesidir. Endometriomaların yaklaşık % 1'inde endometrioid veya berrak hücreli karsinoma malign dönüşüm bildirilmiştir (8). Bu tipik olarak 9 cm'den büyük endometriomalarda ve 45 yaş üstü kadınlarda görülür (9).

Pelvik kaynaklı büyük kistik kitlelerin ayırıcı tanısında endometrioma, hemorajik kist, teratom, paraovaryan kist, peritoneal inklüzyon kisti ve kistik neoplaziler yer almaktadır. MR incelemede yağ baskılı T1AG'de hiperintens izlenen lezyonlarda hemorajik içerik ve endometrioma olasılığı göz önünde bulundurulmalıdır. Derlediğimiz olgu sunumunda endometriomaların malign transformasyon göstermeden dev boyutlara ulaşabileceğini vurgulamak istedik.