Tuzlu Ortamlardan İzole Edilen Fungusların Antioksidant Özellikleri


Creative Commons License

Cantürk Z., Kocabıyık Y. E., İrdem E., Özgök Ö., İlhan S.

21. Ulusal Biyoloji Kongresi, İzmir, Türkiye, 3 - 07 Eylül 2012, ss.1284

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: İzmir
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.1284
  • Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Amaç: Bu çalışmanın amacı, hipersalin sulardan izole edilen fungusların serbest radikal süpürücü aktiviteye sahip metabolitlerinin varlığını ortaya çıkarmak ve toplam fenolik madde içeriğini belirlemektir. Gereçler ve Yöntemler: Tuz Gölü ve Çamaltı Tuzlası’ndan alınan su örneklerinden fungus izolasyonu yapılmıştır. Fungus izolatları klasik ve moleküler identifikasyon yöntemleriyle tanımlanmıştır. Uygun besiyerine ekilen funguslar 7 gün 28ºC’de inkübe edildikten sonra elde edilen fermentasyon sıvıları etil asetatla 1:1 oranında 3 kez ekstrakte edilmiştir. Elde edilen özütlerden DPPH yöntemi ile serbest radikal süpürücü aktiviteleri ve Folin cicolteu reaktifi kullanılarak toplam fenol madde miktarları ve AlCl2 kullanılarak toplam flavanoid madde miktarları belirlenmiştir. Fungal fermentasyon sıvısından tarama amaçlı yapılan her üç testin sonunda %50’nin üzerinde aktivite gösteren örnekler ile 100µg/ml oranında tekrar çalışılmıştır, tüm deneyler 3 kez tekrarlı çalışılmıştır. Bulgular: Tuz Gölü ve Çamaltı Tuzlası su örneklerinden 50 fungus izolatı elde edilmiştir. Yapılan ön tarama sonucunda 8 adet Aspergillus ve Penicillium türlerinde antioksidan özellik saptanmıştır. Bu izolatlarda %70-95 arasında serbest radikal süpürücü aktivite bulunmuş, toplam fenol madde miktarları ellajik asite eşdeğer miktarda hesaplanmış, toplam flavanoid madde içerikleri de kateşin standart maddelerine eş değer madde olarak verilmiştir. Sonuç: Tuz Gölü ve Çamaltı Tuzlası gibi ekstrem ortamlardan izole edilen funguslardan elde edilen özütler antioksidan özellik bakımından oldukça önemli doğal kaynaklardır. Bugüne kadar sadece bitkiler doğal antioksidan kaynaklar olarak görülürken fungusların da bu anlamda yeni antioksidanların keşfi için önemli bir kaynak oluşturması üzerinde durulması gereken bir konudur.

Anahtar Kelimeler: Tuz Gölü, Çamaltı Tuzlası, DPPH, toplam fenol, toplam flavanoid