Behçet Hastalığında Santral Sinir Sistemi Tutulumu; 55 Hastanın Retrospektif Değerlendirilmesi


Dinler M., Arslan A. E., Yıldırım R., Yaşar Bilge N. Ş., Kaşifoğlu T.

Romatolojide Hedef 2021 Sempozyumu, İstanbul, Türkiye, 27 - 30 Ekim 2021, ss.7-8

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: İstanbul
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.7-8
  • Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Behçet hastalığında santral sinir sistemi tutulumu; 55 hastanın retrospektif değerlendirilmesi

Mustafa Dinler, Ayşe Erçin Arslan, Reşit Yıldırım, Nazife Şule Yaşar Bilge, Timuçin Kaşifoğlu

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, İç Hastalıkları Anabilim Dalı, Romatoloji Bilim Dalı, Eskişehir

Amaç: Behçet hastalığı (BH) kronik, multisistemik bir hastalıktır ve deri, gastrointestinal sistem kardiyovasküler sistem, santral sinir sistemi (SSS) tutulumu ile kendini gösterebilir. Bu çalışmada amacımız 3. basamak romatoloji kliniğinde takip edilen ve SSS tutulumu olan Behçet hastalarının özelliklerini değerlendirmektir.

Yöntem: Romatoloji Bilim Dalı’nda 1998-2021 yılları arasında BH tanısı ile takip edilen 800 hastadan SSS tutulumu olan 55 hastanın demografik, klinik özellikleri ve aldıkları tedaviler değerlendirildi ve mukokütanöz tutulum ile giden Behçet hastaları ile karşılaştırıldı. Bulgular: Hastaların 32’si erkek idi (5%8,2). Nörolojik tutulumu olan 55 hastanın 22’si (%40) izole sinüs ven trombozu (SVT), 25 hasta (%45) izole parankimal tutulum ve 8 hastada (%15) her iki tutulum şekli olduğu tespit edildi. Hastaların 25’inde tanı anında SSS tutulumu mevcuttu. Baş ağrısı en sık başvuru şikayeti olup, bunu nörolojik defisit/hemiparezi ve baş dönmesi takip etmektedir. Parankimal tutulumda en sık subkortikal ve periventriküler tutulum paterni gözlenirken bunu beyin sapı tutulumu izlemektedir (Tablo 1). Aile öyküsü ve derin ven trombozu (DVT) öyküsü olanlarda SVT, sigara öyküsü, eritema nodozum, kardiyak tutulum ve pulmoner tutulumu olanlarda parankimal tutulum sıklığı artmış olarak tespit edilmiştir (Tablo 2). Hastalarda en sık tercih edilen tedavi seçeneği azatioprin olarak tespit edilmiştir (Tablo 1).

Sonuç: Her ne kadar beyin sapı tutulumları Behçet tanısı için daha karakteristik olsa da beyaz cevher ve periventriküler tutulum da çok sık görülmektedir. Bu noktada multipl skleroz ile ayırıcı tanı çok önemli bir yer tutmaktadır. Sigara kullanımı, aile öyküsü, eritema nodozum, DVT, kardiyak tutulum ve pulmoner tutulumu olanlarda nörolojik tutulumun görülme sıklığı artmıştır. Bu ilişki Behçet Hastalığı nörolojik tutulumu öngörmede bize yardımcı olabilir.

Anahtar Kelimeler: Behçet hastalığı, parankimal tutulum, sinüs ven trombozu