1. Uluslararası Boğaziçi Bilimsel Çalışmalar Kongresi, İstanbul, Türkiye, 13 Mayıs - 14 Ağustos 2023, ss.7-8
Endüstriyel üretimlerde fazlaca kullanılan su, beraberinde çok miktarda atık suyun ortaya çıkmasına sebep
olmaktadır. Seramik üretimi sonucunda da açığa çıkan atık suyun bileşimindeki organik ve inorganik maddelerin
bazıları toksik etki gösterirken, bazılarının ise bitki gelişimine olumlu etkileri de olabilmektedir.
Seramik atık suyunun tohum çimlenmesi ve fide gelişimi üzerindeki etkilerinin araştırıldığı bu çalışmada; kontrol
grubu olarak değerlendirilen steril saf suya ilaveten, yine sterilize edilmiş altı farklı konsantrasyondaki atık su
örnekleri kullanılarak tohumlar üzerinde denemeler yapılmıştır. Kullanılan atık su, tesisten alındığı haliyle
konsantrasyonu %100 olarak değerlendirilmiş; %75, 50, 25, 10 ve 1’lik konsantrasyonlar ise bu stok atık sudan,
steril saf su ile dilüe edilerek hazırlanmıştır. Çalışmada Solanaceae familyasına ait ekonomik değerleri yüksek
olan; Lycopersicum esculentum Mill. cv. H-2274 (domates) ve Capsicum annuum L. cv. Ilıca 256 (biber) bitki
tohumları kullanılmıştır. Kontrollü şartlarda (16 saat ışık / 8 saat karanlık, 25 ± 2 oC sıcaklık ve yaklaşık 8000-
9000 lüks ışık şiddeti), kapalı ve steril ortamda gerçekleştirilen; tohum sterilizasyonu, tohum ekimi ve
inkübasyon işlemlerinden sonra, gelişen fidecikler değerlendirmeye alınmıştır. 8-10 gün yaşlı fidelerin çimlenme
yüzdeleri belirlenmiş; kök ve hipokotil uzunlukları milimetrik ölçümlerle tespit edilmiş, kotiledon sayıları da
kaydedilmiştir. Çimlenme yüzdeleri arasında belirgin farklar görülmese de; her iki kültivarda % 50’lik
konsantrasyonda Kontrol grubuna kıyasla bir artış tespit edilmiştir.