Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları ve Bağışıklama Derneği Güz Sempozyumu, Bolu, Türkiye, 26 - 28 Kasım 2021, cilt.1, sa.25, ss.83
Giriş: Septik artrit tüm yaş gruplarında görülen, erken tedavi edilmediğinde çeşitli ortopedik sekellerle iyileşen bir klinik patolojidir. Tedaviye rağmen sekel riski yenidoğan ve infant döneminde daha yüksektir. Literatürde Salmonella Typhi’ye bağlı septik artrit çok az sayıda bildirilmiştir. Burada S. typhi’ye bağlı septik artrit olgusu sunulmuştur.
Olgu: İki aylık erkek hasta, ateş yüksekliği, sağ dizde şişlik sebebiyle başvurdu. Öyküsünden, 2-3 gün önce başlayan ateş yüksekliği ve huzursuzluk sebebiyle dış sağlık kuruluşunda yatırıldığı, takibinde sağ dizde şişlik olması üzerine merkezimize sevk edildiği öğrenildi. Fizik muayenede, sağ dizde şişlik ve hareket kısıtlılığı dışında pozitif bulgu yoktu. Laboratuvar tetkiklerinde, hemoglobin 9,9 g/dL, lökosit 32.000/mm3 (nötrofil 28.000/mm3, lenfosit 2.520/mm3), trombosit 234.000/mm3, C-reaktif protein 156 mg/L (0-5), eklem sıvısı direk bakısında yoğun polimorf nüveli lökosit , kültüründe Salmonella Typhii üremesi mevcuttu. Ultrasonografisinde sağ diz ekleminde 24 mm lik efüzyon mevcuttu. Hasta servise yatırıldı, ortopedi bölümü ile konsulte edildi. Eklem ponksiyonunda, koyu renkli 2 ml eklem sıvısı drene edildi. Eklem sıvısı direk bakısında yoğun polimorf nüveli lökosit ve gram negatif basil görülen hastaya , meropenem ve vankomisin başlandı. Takibinde eklem şişliğinde artış olması üzerine, ortopedi bölümü tarafından eklem içi yıkama ve debritman yapıldı. Eklem sıvısı kültüründe Salmonella Typhii üremesi olması üzerine, vankomisin tedavisi kesildi. Eşlik eden immün yetmezlik ve hemoglobinopatiler açısından çocuk immünoloji ve hematoloji bölümleriyle konsulte edilerek tetkikleri gönderildi. Daha öncede yenidoğan yoğun bakımda yatış öyküsü olması, salmonella septik artriti olması üzerine intravenöz immünglobulin ve trimetoprim-sulfametoksazol proflaksisi başlandı. Takibinde ateş yüksekliği olmayan, eklem şişliği ve akut faz yüksekliği geriyen, tedavisi 4 haftaya tamamlanan hastaya poliklnik kontrolü, immünyetmezlik açısından gönderilen tekiklerin sonuç takibi önerilerek taburcu edildi.
Sonuç: Çocukluk çağı septik artritlerine en sık gram-pozitif etkenler sebep olmaktadır. Gram negatif etkenler
ve Salmonella daha az sıklıkla septik artrite yol açmaktadır. Özellikle immünyetmezliği ve orak hücreli anemi
gibi hemoglobinopatisi olan hastalarda, Salmonella gibi daha az sıklıkla görülen gram negatif etkenlerde akılda
tutulmalıdır.