Akademik Matbuat, cilt.8, sa.1, ss.1-23, 2024 (Hakemli Dergi)
Kökü, gövdesi, yaprağı, tomurcukları, tohumları vb. bir kısmı ya da tamamı yenilebilen otlar,
yenilebilir ot/yenilebilir yabani ot olarak ele alınmaktadır. İklim, bitki örtüsü, jeolojik yapısı
vb. özelliklerinden dolayı önemli bir konumda olan Türkiye’de 10000’in üzerinde yenilebilir
ot yer almaktadır. Bu çeşitlilik konuyla ilgili birçok araştırmacının dikkatini çekmiş ve farklı
alandan araştırmacılar yenilebilir otlarla ilgili bilimsel yayınlar ortaya koymuşlardır.
Araştırma kapsamında bu yayınlar incelenmiş ve bu yayınlar referans alınarak şehirlerin
sahip olduğu yenilebilir otlar ve sayıları tespit edilmiştir. Toplam 55 şehrin yenilebilir
otlarıyla ilgili araştırmalar yapıldığı, 26 şehirde buna yönelik bir çalışma olmadığı
belirlenmiştir. Çalışmalardan ulaşılan yenilebilir ot sayılarına göre Türkiye’nin hem şehir
hem de bölge haritaları oluşturulmuştur. Buna göre Türkiye’de en fazla yenilebilir ota sahip
şehir Denizli iken en fazla yenilebilir ota sahip bölge ise Doğu Anadolu Bölgesi’dir.
Root, stem, leaf, buds, seeds etc. some or all edible herbs are treated as edible herbs/edible
weed. Climate, vegetation, geological structure, etc. there are over 10000 edible herbs in
Turkey, which is in an important position due to its characteristics. This diversity has
attracted the attention of many researchers on the subject and researchers from different fields
have published scientific publications on edible herbs. Within the scope of the research, these
publications were examined and the edible herbs of the cities and their numbers were
determined by taking these publications as reference. It has been determined that research
has been done on edible herbs in 55 cities in total, and there is no study on this in 26 cities. According to the edible herbs numbers obtained from the studies, both city and regional maps
of Turkey were created herbs. According to the studies, it was determined that 2380 edible
herbs were investigated. Accordingly, while the city with the most edible herbs is Denizli,
the region with the most edible herbs is the Eastern Anatolia Region