Realist ve Kurumsalcı Düşünce Tartışmalarında Yeni Kurumsal Kuram Nerede Durmaktadır? Yeni Kurumsal Kuramın Düşünsel Kökleri Üzerine Bir Değerlendirme


Creative Commons License

Arslan S.

Yorum Yönetim Yöntem Uluslararası Yönetim Ekonomi ve Felsefe Dergisi, cilt.7, sa.1, ss.17-34, 2019 (Hakemli Dergi)

Özet

Bu makalenin amacı, yeni kurumsal kuramın ortaya çıkışını realist düşünceye ve eski kurumsal kurama yöneltilen eleştiriler üzerinden açıklamaktır. Bu eleştiri ve noktalar üzerinden yeni kurumsal kuramın kendi görüşünü nasıl inşa ettiği ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bu amaçla öncelikle kurumsalcı ve realist düşünce çizgisini birbirinden ayıran temel noktalar açıklanmaya çalışılmıştır. Daha sonra yeni kurumsalcıların realist yaklaşıma ve eski kurumsal kurama yönelttiği eleştirilere ve örgütsel analize getirdiği farklı açıklama biçim ve önerilerine yer verilmiştir. Sonuç olarak, realist ve kurumsalcı yaklaşımlar arasındaki tartışmaların aktörün çıkarı, niyeti, önemi ve etkisi üzerinden günümüze kadar sürdüğü bulgusuna ulaşılmıştır. Ulaşılan diğer bir sonuç ise yeni kurumsal kuramın görüşlerini realist düşünceye yönelttiği eleştiriler üzerine temellendirdiği şeklindedir. Ayrıca yeni kurumsal kuramın, eski kurumsal kuramın bir devamı ya da yeni bir görünümü olmadığı, ondan bazı noktalar itibariyle oldukça farklı bir bakış açısı taşıdığı ve oldukça yeni öneri ve varsayımlardan hareket ettiği sonucuna ulaşılmıştır. Çalışma literatür taraması yapılarak teorik düzeyde yürütülmüştür. Çalışmanın Türkçe literatürün zenginleşmesine katkı sunacağı düşünülmektedir.

The aim of this article is to explain the emergence of new institutional theory through criticism of the realist thought and old institutional theory. Through these criticisms and points, it has been tried to reveal how the new institutional theory builds its own view. For this purpose, have been tried to be explain the main points separating the institutionalist and realistic lines of thought. Then, the different approaches and suggestions presented by the new institutionalists to the realist approach and criticism directed to the old institutional theory and to the organizational analysis were included. As a result, it has been found that the discussions between realist and institutionalist approaches continue to the present day with the interest, intention, importance and effect of the actor. Another conclusion reached is that the new institutional theory based its views on the criticisms directed at realist thought. In addition, it has been concluded that the new institutional theory is not a continuation or a new version of the old corporate theory; it has a very different point of view from some point of view and moves from new suggestions and assumptions. The study was carried out on the theoretical level through literature review. It is thought that this study will contribute to the enrichment of Turkish literature.