OECD Countries Conference (Fen ve Çevre Bilimleri Kongresi), Ankara, Türkiye, 20 - 22 Mart 2020, ss.27-28
Uygulanan biyoteknolojik yöntemlerle canlıların gen dizilimleri üzerinde değişiklikler elde
ederek; söz konusu canlıya, istenilen özellikleri taşıyan orijinal gen kombinasyonlarını
kazandırmayı amaçlayan “Genetiği değiştirilmiş Organizmalar (GDO)” fikri, yirminci
yüzyılın sonlarına doğru hayat bulmuştur. Artan dünya nüfusuyla birlikte açlık sıkıntılarının
daha da artabileceği yüksek ihtimaline karşın; klasik tarım yöntemleriyle bitki ıslahının bu
sorunların çözümünde yetersiz kalacağı düşünülmektedir. Tüm dünyada geliştirilen çeşitli
GDO uygulamaları ile bu sorunlara çareler üretmek hedeflemektedir. GDO sayesinde mevcut
besinlerin kalitatif ve kantitatif değer artışlarının sağlanması yanında, raf ömürlerini uzatmak
da mümkün olmuştur. Ayrıca GDO eldesi ile, tarımsal mücadelede kullanılan ve insan
sağlığını tehdit eden pestisitlerin ziraatte kullanımlarında da azalmalar dikkat çekmektedir.
Bununla birlikte GDO’lu ürünlerle beslenen canlılarda meydana gelebilecek anomalilerle
ilgili bir takım endişeler de, gündemde kalmaya devam etmektedir. Zira uzun vadede canlılar
üzerinde GDO’nun olumsuz etkileri olmayacağına dair, net ve kesin bilgiler bulunmadığı
gibi; olumsuz etkilerini gösteren kayıtlı birçok olay mevcuttur.
By obtaining changes on gene sequences of living things with the applied biotechnological
methods; The idea of "Genetically Modified Organisms (GMO)", which aims to bring the
living creature in question the original gene combinations with the desired characteristics,
came to life in the late twentieth century. Despite the high probability that hunger problems
may increase with the increasing world population; It is thought that plant breeding with
classical farming methods will be insufficient in solving these problems. With various GMO
applications developed all over the world, it aims to produce solutions to these problems.
With the presence of GMO, it was possible to increase the shelf life of qualitative and
quantitative values of the existing foods. In addition, decreases in agricultural use of pesticides used in agricultural struggle and threatening human health with GMO production
are noteworthy. However, some concerns about anomalies that may occur in living things fed
GMO products remain on the agenda. Because, in the long term, there is no clear and precise
information that GMO will not have negative effects on living things; There are many
recorded incidents showing their negative effects.