Elmas Mücadelesinin Tarihi Kökeni ve Şiddete Yönelik Çözüm Çalışmaları


Creative Commons License

Kara E.

Akdeniz Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Sempozyumu, Antalya, Türkiye, 27 Aralık 2013, ss.156-166

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Antalya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.156-166
  • Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Adresli: Hayır

Özet

Elmasın kimi Afrika ülkelerinde büyük mezalimlerin aktörü olduğu ilk kez 1998’de ‘Tehlikeli Ticaret’ olarak bir organizasyon tarafından dünya kamuoyuna tanıtılmıştır. Her ne kadar elmas çıkarılan ülkelerde mezalim daha geçmiş bir tarihe dayansa da, tüm dünyanın ilgisi 1998 yılında çekilebilmiştir. Aynı yıl 1173 sayılı Birleşmiş Milletler Çözüm Önerisi paketi oy birliği ile yürürlüğe girmiş, bu paket üzerine Birleşmiş Milletler de kanlı elmasların iç savaşlara yol açtığını kabul etmiştir. Ayrıca, 2000 yılındaki Fowler Raporu, UNITA’nın (Ulusal Angola Özgürlük Hareketi Partisi) kendi ülkesi Angola’daki iç savaşı ekonomik olarak destekleyerek sürdürdüğünü ortaya çıkarmıştır. Bunun üzerine de 1295 sayılı
Birleşmiş Milletler Çözüm Önerisi Paketi yürürlüğe girmiştir ve bu pakette elmasların ülkelerde savaşa neden olmamasını sağlamaya çalışan çözüm önerileri hayata geçirilmiştir.

Bu çalışmada Afrika ülkelerinin ekonomilerinin olduğu kadar, legal hükümetlere karşı isyan hareketinde bulunan ve şiddete başvuran grupların da ekonomilerinin bel kemiği olan elmas sorununa değinilecektir. Şiddete en çok tanıklık eden üç ülke olan Angola, Sierra Leone ve Liberya özelinde problemin tarihi kökeni muhtasar biçimde tanıtılacak ve uluslararası alanda düzeni ve barışı sağlamak şiarına sahip Birleşmiş Milletlerin konu ile ilgili çalışmalarına değinilecektir.

Diamond was first introduced to world public opinion as an actor on great atrocities in some African countries in 1998 by an organization’s campaign called “Dangerous Trade”. Even though, the atrocities date back to older times, they attracted the attention of the world public in this year. In 1998, United Nation’s resolution number 1173 unanimously took affect and UN accepted that blood diamonds may cause war. Also, Fowler Report on 2000, showed that UNITA (The National Union for the Total Independence of Angola) maintained the civil war in its own country by financial supports. Thereon, the resolution package of United Nation -1295, which aims at preventing diamond-caused civil wars, took effect.

This paper deals with the diamond issue, which is the main factor behind both the economies of African countries and insurgent groups acting against legal governments. The historical root of the problem in Angola, Sierra Leone and Liberia will be briefly discussed as major countries witnessing violence and the United Nations’s attempts on conflict resolution will be examined.