Meningoensefalit Sebebiyle Takip Edilen Çocuk Olguların Klinik ve Epidemiyolojik Özelliklerinin Değerlendirilmesi


KARA Y., KIZIL M. C., Ayan Karanfil H., KILIÇ Ö., DİNLEYİCİ E. Ç.

57. Türk Pediatri Kongresi, İskele, Kıbrıs (Kktc), 22 Mayıs 2022, cilt.1, sa.1, ss.757

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Cilt numarası: 1
  • Basıldığı Şehir: İskele
  • Basıldığı Ülke: Kıbrıs (Kktc)
  • Sayfa Sayıları: ss.757
  • Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Amaç: Menenjit ve ensefalitler çocukluk çağında erken tanınıp tedavi edilmezse, morbidite ve mortaliteye neden olan hastalıkların başında gelmektedir. Etyolojisinde sıklıkla bakteriler, virüsler nadirde olsa mantar ve parazitler rol oynar. Bu çalışmayla menenjit ve ensefalit sebebiyle takip edilen pediatrik olguların klinik ve epidemiyolojik özelliklerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır.

Materyel Metod: Çalışmaya Aralık 2018- Aralık 2021 yılları arasında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı’nda santral sinir sistemi enfeksiyonu şüphesiyle takip edilenhastalar dahil edildi. Çalışmaya dahil edilen olguların klinik, laboratuvar ve epidemiyolojik özellikleri retrospektif olarak değerlendirildi.

Bulgular: Çalışmaya santral sinir sistemi enfeksiyonu şüphesiyle, takip edilen 229 pediatrik olgu dahil edildi. Olguların yaş ortalaması 44 aydı (1-216) ve 122’si (%53) erkekti. En sık görülen semptomlar ateş, beslenmede azalma, hipoaktivite, bilinç değişikliği, baş ağrısı ve kusma idi. En sık fizik muayene bulguları ise sırasıyla ense sertliği, kerning brudeski pozitifliği ve fontanel bombeliğiydi. Olguların 16’sında (%7) ventrikülo-peritonel şant, 2’sinde (%0.9) kohlear implant, 2’sinde(%0.9) kafa travma öyküsü mevcuttu. Beyin omurilik sıvısı bulgularında; pleositoz 38 (%16.5), nötrofil yüksekliği 29 (%12.6), glukoz düşüklüğü 20 (%8.7), protein yüksekliği 57 (%24.8) olguda saptandı. Bos kültüründe, psodomonas aeruginoza 3, s. epidermidis 2, s. pneumoniae 1, s. agalactia 1, listeria monositogenes 1 e. faecium 1, üremesi saptandı. BOS multıplex PCR ile, 23 olguda viral etken ( En sık HHV-6, enterovirüs), 6 olguda bakteriyel etken (s.pneumonia, s.agalactia,h.influenzae,) saptandı. Olguların %23’ü yoğun bakımda yatarken,ortalama hastanede kalış süresi 10.7 gündü. En sık kullanılan antimikrobiyal tedavi seftriakson/sefotaksim ± vankomisin ve asiklovirdi. Beş olguda ise komplikasyon olarak, hidrosefali ve subdural efüzyon gelişti.

Sonuç: Ulusal aşılama programları gibi koruyucu yaklaşımlar sayesinde santral sinir sistemi enfeksiyon sıklığında ciddi bir azalma görülse de halen tüm dünyada çocuklar için önemli bir sorun olmaya devam etmektedir. Bu sebeple santral sinir sistemi enfeksiyonlarının tanısı en erken zamanda konmalı, oluşabilecek morbite, mortalite oranları ve komplikasyonlar önlenmelidir.

Anahtar Kelimeler: ensefalit, menenjit, pediatrik