Dijitalleşmenin Karanlık Yüzü Gelişmeleri Kaçırma Korkusu: Banka Çalışanları Örneklemi


Özcan H. M., Koç U.

II. Business & Organization Research Conference (BOR), İzmir, Türkiye, 4 - 06 Eylül 2019, ss.190-202

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: İzmir
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.190-202
  • Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Sosyal medya araçları, kullanıcılarına gün geçtikçe daha fazla sosyal bilgi sağlamaktadır. Bu ortamlar, çeşitli sosyal ağlarda gerçekleşen faaliyetler ve sohbetler hakkında gerçek zamanlı bilgiye kolaylıkla erişme imkânı tanımaktadır. Bu dijital ortam, getirdiği avantajların yanı sıra gelişmeleri kaçırma korkusu (fear of missing out) olarak adlandırılan bir olguyu gün yüzüne çıkarmıştır. Gelişmeleri kaçırma korkusu (GKK), bireylerin çalışma hayatını olumsuz yönde etkileyen sosyal medya bağlılığı, problemli akıllı telefon kullanımı ve sanal kaytarma gibi birçok istenmeyen sonuca neden olmaktadır. Bu bağlamda, İşletme ve Örgütsel Davranış literatüründe görece yeni bir olgu olan ve özellikle üretkenlik karşıtı davranışlardan biri olarak görülen sanal kaytarmaya yol açan GKK’nın nedenlerini ortaya koymak amaçlanmıştır. Bu çalışmada, Türkiye’deki kamu bankaları ve özel bankalarda çalışan 443 çalışandan anket yoluyla veri toplanmıştır. Çalışmada kullanılan anketler; bankacılık sektöründe çalışanların demografik özelliklerini, iş yüklerini ve GKK düzeylerini öğrenmeye yönelik sorulardan oluşmaktadır. Çalışma için oluşturulan hipotezleri test etmek için verilere t-testi, tek yönlü ANOVA ve regresyon analizi uygulanmıştır. Çalışmanın sonuçları; GKK ile bireyin yaşı, eğitim düzeyi ve iş yükü arasında anlamlı ilişkiler olduğunu göstermektedir. Çalışmadan elde edilen bulgulara göre yaş ve eğitim düzeyi ile GKK arasında olumsuz yönde bir ilişki mevcutken; iş yükü ile GKK arasında olumlu yönde bir ilişki vardır. Bireyin cinsiyeti, medeni durumu, çalıştığı kurum tipi ve görev pozisyonu ise GKK’yı etkilememektedir. Bu çalışma, literatürde GKK’nın öncüllerinin belirli bir meslek grubu örnekleminde incelendiği ilk çalışma olma özelliğini taşımaktadır.

Social media tools provide more and more social information to users. These platforms allow easy access to real-time information about activities and conversations in various social networks. In addition to its advantages, this digital environment has revealed a phenomenon called fear of missing out (FoMO). FoMO, which is a relatively new phenomenon in the Business and Organizational Behavior literature, causes many undesirable consequences such as social media addiction, problematic smartphone use and cyberloafing that negatively affect the working life of individuals. In this context, it is aimed to reveal the reasons of FoMO, that leads to cyberloafing particularly, which is seen as one of the counterproductive work behaviors.

In this study, data were collected through questionnaires from 443 employees working in state-owned banks and private banks in Turkey. The questionnaires in this study consist of questions about the demographic characteristics, workload and FoMO levels of the employees in the banking sector. To test the hypotheses of study, data were analysed using independent samples t-test, one way Anova and regression analysis.

The results of the study show that there are significant relationships between FoMO and age, education level and workload of the individuals. According to the results obtained, while there is a negative relationship between age and FoMO and between education level and FoMO; there is a positive relationship between the workload and FoMO. The gender, marital status, type of bank and job position of the individual do not affect FoMO. This study is the first study in the literature in which FoMO’s precessors are examined in a sample of a particular occupational group.