Atriyal fibrilasyon tedavisinde ikinci jenerasyon kriyobalon ablasyon ile ilgili tek merkez deneyimlerimiz


Tezin Türü: Doktora

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Dahili Tıp Bil. Bölüm, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2020

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Ahmet Serdar Yılmaz

Danışman: Taner Ulus

Özet:

Atriyal Fibrilasyon (AF) klinikte en sık karşılaşılan ritim bozukluğudur. Pulmoner ven (PV) izolasyonu, ilaca dirençli AF’si olan hastalar için perkutan kateter yoluyla ablasyonun temel bileşenidir. İkinci nesil kriyobalonlar (KB2) PV izolasyonu için geliştirilmiş olan ve son zamanlarda artan sıklıkla kullanılan araçlardır. Çalışmamızda KB2 kullanarak PV izolasyonu yapılan paroksismal AF’li hastaların uzun dönem sonuçlarını araştırmayı amaçladık.

Çalışmamıza KB2 kullanılarak PV izolasyonu yapılan 84 paroksismal AF hastasını aldık. İşlem sonrası ilk üç aylık dönemi (kör periyod) takiben 30 sn’den uzun süren herhangi bir atriyal taşiaritminin (ATa) varlığı (AF, atriyal flutter ya da atriyal taşikardi) rekurrens olarak tanımlandı. İşlem sonrası ilk 3 ay içinde görülen tekrarlar ‘erken rekurrens’ olarak tanımlandı. İşlem ile ilgili komplikasyon oranları da araştırıldı.

Hastalar 32.00 (22.25-41.75) ay izlendi. Akut işlem başarısına 83 hastada ulaşıldı (%98.8), toplam 336 PV’in 333’ü (%99.1) izole edildi. On hastada (%11.9) erken ATa rekurrensi, 23 hastada (%27.4) kör periyod sonrası izlemde rekurrens gözlendi. İşlem ile ilgili komplikasyonlar 5 hastada (%5.9) gözlendi. Bunların üçü (%3.6) giriş yeri ile ilgili, biri kardiyak tamponat (%1.2), biri de frenik sinir paralizisi (%1.2) idi. Takipte ATa rekurrensi gözlenen hastaların 15’i (%17.9) medikal olarak izlendi, 8’i (%9.5) ikinci ablasyon işlemine alındı. Çoklu lojistik regresyon analizinde işlem öncesi AF süresi uzun dönem izlemde ATa rekurrensinin bağımsız belirleyicisi olarak bulundu (Risk oranı: 1.13, %95 güven aralığı: 1.06–1.21, p<0.001.

Çalışmamızda merkezimizde paroksismal AF hastalarında KB2 kullanılarak yapılan PV izolasyonu işleminin uzun dönem izlemde sinüs ritmini korumada etkin ve güvenilir olduğu sonucuna ulaştık. İşlem öncesi AF süresi uzun dönem rekurrensin bağımsız belirleyisiydi.