Bursa- Kestel ekolojik koşullarında farklı böğürtlen çeşitlerinin kalite özelliklerinin belirlenmesi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2024

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Melike Urfalı

Danışman: Cenap Yılmaz

Özet:

Böğürtlen (Rubus L.) en önemli üzümsü meyve türlerinden biridir. Türkiye'de son yıllarda üretimi artmaktadır. Yoğun yetiştiriciliği yapılan alanların başında da Bursa ilimiz gelmektedir. Bu çalışma Türkiye'de böğürtlen tarımının yoğun olduğu Kestel/Bursa bölgesinde yürütülmüştür. Araştırmada üç böğürtlen çeşidinin (Chester, Jumbo ve Prime-Jim) fiziksel ve kimyasal özellikleri incelenmiştir. Meyve ağırlığı bakımından en yüksek değer Jumbo çeşidinde (9.41 g) ortaya çıkmıştır. Meyve eni bakımından en yüksek değer Chester çeşidinde (23,33 mm), meyve boyu bakımından ise en yüksek değer Jumbo çeşidinde (34,74 mm) tespit edilmiştir. C vitamini açısından en yüksek değer Jumbo çeşidinde (57,90 mg/100 ml) tespit edilmiştir. Toplam fenolik madde incelendiğinde en yüksek değer Jumbo çeşidinde (7875,33 µg GAE/g ta) bulunmuştur. Serbest radikalleri yakalama (DPPH) aktivitesi incelendiğinde en yüksek değer Prime- Jim (83,75) çeşidinde ortaya çıkmıştır. İncelenen çeşitlerin hem fiziksel hem de kimyasal özellikler açısından önemli olduğu görülmüştür. Özellikle Jumbo ve Chester çeşitleri meyve iriliği açısından ön plana çıkmıştır.