Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2019
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: MUSTAFA DOĞAN
Danışman: Muhammet Kaya
Özet:
Eskişehir Çifteler ve Mahmudiye’de Osmanlı Devleti döneminde başlatılan safkan Arap atı yetiştiriciliğine günümüzde kamu (Anadolu Tarım İşletmesi Müdürlüğü) ve özel çiftlikler aracılığıyla devam edilmektedir. Bu yörede safkan Arap atı numuneleri yetiştirilmiş, yetiştirilen materyal ile Türk Arap atı yetiştiriciliğine ve yarış sahalarına büyük oranda katkıda bulunulmuştur.
Arap atlarında çeşitli kalıtsal hastalıkların var olduğu bilinmektedir ve bu kalıtsal kusurlara sebep olan mutasyonların moleküler tanı yöntemleri üzerinde çalışmalar yürütülmektedir. SCID taylarda yapılan çalışma sonucunda, 9’uncu kromozomun kısa kolunda (ECA9p12) olan DNA-bağımlı protein kinazın katalitik alt ünitesi geninde (DNA- PKcs) meydana gelen 9480 kodonu ile başlayan 5 bazlık bir delesyonun hastalığa sebep olduğu belirlenmiştir. SCID otozomal resesif kalıtım modeline sahiptir ve doğan tayların bağışıklık sistemleri oldukça zayıftır.
Yapılan bu tez çalışması ile Eskişehir ve çevresindeki özel çiftliklerde yetiştirilen farklı dokuz özel işletmeden alınan toplam 115 baş Arap atı materyalinde SCID (Şiddetli Kombine İmmun Yetmezlik) mutant geni varlığı DNA dizi analizi yöntemi kullanılarak incelenmiş ve araştırılan atların SCID mutant alleline sahip olmadıkları tespit edilmiştir.