Hemiplejik Serebral Palsili Çocuklarda Musculus Soleus Morfolojisinin Statik Denge Üzerine Etkisi


Tezin Türü: Doktora

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Sağ.Bil.Enst.Md.Lüğü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2024

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Abdurrahman Arslan

Danışman: Hakan Ay

Özet:

Amaç: Ayakta dururken stabiliteyi sağlamada çok önemli bir görev üstlenen m. soleus kas morfolojisinin hemiplejik serebral palsili (HSP) çocuklarda statik dengeyi nasıl ve ne ölçüde etkilediğiyle ilgili literatürde bir çalışmaya rastlanmamıştır. Çalışmanın amacı HSP’li çocuklarda M.soleus morfolojisinin statik dengeyi etkileyip etkilemediğinin, etkiliyorsa ne ölçüde etkilediğinin araştırılmasıdır.

 

 Yöntem: 8-12 yaş arası Kaba Motor Fonksiyonel Sınıflandırma Skoru (KMFSS) 1-2 ve Modifiye Ashworth Skalası (MAS) 0-2 olan 17 HSP'li ve normal gelişim (NG) gösteren 20 çocuk dâhil edildi. Statik denge statik postürografi cihazı ve tek ayak üzerinde durma testi (TAÜDT) ile değerlendirildi. Ultrasonografik görüntülerden m.soleus, kalınlığı, uzunluğu, en geniş kesit alanı, yoğunluğu, hacmi ile üst ve alt pennasyon açıları bulundu.

 

Bulgular: HSP’li çocuklarda düşme riski, stabilite indeksi ve TAÜDT gibi statik denge ile ilgili çoğu parametre NG gösteren çocuklara göre istatiksel olarak yüksek düzeyde anlamlı büyük olarak bulundu (p0,001). HSP’li çocukların etkilenen taraf m.soleus kas kalınlıkları ve kas uzunlukları NG gösteren çocuklara göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde küçük, m.soleus kas hacimleri, en geniş kesit alanı ve kas yoğunluğu ise NG gösteren çocuklara göre istatistiksel olarak yüksek düzeyde anlamlı düşük bulundu. Her iki grup arasında üst ve alt pennasyon açıları arasında ise istatistiksel olarak anlamlı bir fark görülmedi.

 

Sonuç: HSP’li çocukların m.soleus kas morfolojisi ile statik dengeleri arasında önemli bir ilişkiye rastlamadık.