Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yemler ve Hayvan Besleme Bilim Dalı, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2022
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: ALİ FARUK KANDEMİR
Danışman: Canan Kop Bozbay
Özet:
Bu çalıĢmada gıda sanayi yan ürünü olan havuç posasının silolanabilme olanakları ile elde edilen silajların besin değerleri, organik madde sindirilebilirliği ve metabolik enerjisi değerleri incelenmiĢtir. Bu kapsamda %80 - %20 Havuç posası/ buğday samanı Havuç posası/ fiğ/yulaf kuru otu, Havuç posası/ mısır sap-samanı, Havuç posası/ yonca kuru otu ve Havuç posası/ arpa samanı absorbant olacak Ģekilde 5 tekerrürlü 5 farklı silaj hazırlanmıĢtır. Silaj kavanozları 45-60 gün sonra açılarak fiziksel ve kimyasal değerlendirmeleri yapılmıĢtır. KM düzeyi bakımından en yüksek grup HP+A silajı olurken (P<0,001), HP düzeyi bakımından HP+Y ve HP+FY grupları (P<0,001), ADF ve NDF bakımından ise HP+Y bulunmuĢtur (P<0,001). NYD ve Fleig skor değerlendirmesi olarak gruplar arasında farklılık bulunmazken havuç posası silajlarının tümü “yüksek kalite” NYD bareminde değerler alırken Fleig skor değerlendirmesi yapılan tüm silaj gruplarının “pekiyi kalite”de olduğu saptanmıştır. Gruplar arasında OMS ve ME bakımından önemli bir farklılık bulunmamıĢtır (P>0,05). ÇalıĢma sonucunda elde edilen veriler doğrultusunda havuç posası silajının hayvan beslemede alternatif yem kaynağı olarak kullanılabilir olduğu görülmüştür.