Tezin Türü: Diş Hekimliğinde Uzmanlık
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Klinik Bilimler Bölümü, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2021
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: Eren Orhan
Danışman: Betül Güneş
Özet:
Amaç: Bu çalışmanın amacı farklı retreatment eğe sistemlerinin eski kök kanal dolgu materyallerini uzaklaştırma etkinliklerinin Mikro-BT ile incelenmesidir.
Yöntem: Bu in-vitro çalışmada 60 adet, mezial kök kurvatürü 20°-40° arasında olan, insan alt molar dişleri çalışmaya dâhil edilmiştir. Dişlerin koronal kısımları, uzunluğu 18±1 mm'de standardize etmek için uzaklaştırılmıştır. Meziobukkal kanallar ProTaper Next X2 Ni-Ti döner eğesi ile genişletilip, gutta-perka ve AH Plus kök kanal dolum patı ile doldurulmuştur. Örnekler kök kanal dolum materyali hacminin ölçülmesi amacıyla Mikro-BT ile görüntülenmiştir. Örnekler rastgele olarak 5 deney grubuna ayrılmıştır. Yapılan kök kanal tedavileri aşağıda belirtilen sistemler ile uzaklaştırılmıştır.
Grup 1: ProTaper Universal Retreatment Sistemi kullanılarak kök kanal dolgusu uzaklaştırılmıştır.
Grup 2: Kanal dolgusunu uzaklaştırmak için Reciproc R25 eğesi kullanılmıştır.
Grup 3: Örneklerin retreatment işlemi R-Endo sistemi kullanılarak gerçekleştirilmiştir.
Grup 4: XP Endo Retreatment Sistemi kullanılarak kök kanal dolgusu uzaklaştırılmıştır.
Grup 5: Kanal dolgusunu uzaklaştırmak için Hedstrom tipi el eğeleri ve Gates Glidden frezler kullanılmıştır.
Her örnek için retreatment sistemlerinin kanal dolgusunu uzaklaştırma süresi kaydedilmiştir. Örneklerden tekrar Mikro-BT görüntüleri elde edilerek kalan rezidüel kök kanal dolum materyalinin hacmi hesaplanmıştır. Veriler, One-Way Anova ve
VIII
Kruskal-Wallis Testleri kullanılarak istatistiksel olarak analiz edilmiştir (P=0.05). Tukey HSD ve Bonferroni Dunn Testleri kullanılarak ikili karşılaştırmalar yapılmıştır. Bulgular: ProTaper Universal, Reciproc R25, R-Endo, XP-Endo ve El Eğesi gruplarının rezidüel kök kanal dolgusu hacmi ortalamaları ve rezidüel kök kanal dolgu maddesi yüzdesi (%) ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık gözlenmiştir (P<0.05). ProTaper Universal, Reciproc R25, R-Endo, XP-Endo ve El Eğesi gruplarının Apekse Ulaşma Zamanı (T1) ve Tüm Dolgunun Söküm Zamanı (T2) ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık gözlenmiştir (P<0.05). Rezidüel kök kanal dolgusu hacmi ortalamaları ve rezidüel kök kanal dolgu maddesi yüzdesi (%) ortalamaları en yüksek R-Endo ve Reciproc R25 gruplarında iken en az XP-Endo ve ProTaper Universal grubunda bulunmuştur. T1 ve T2 değerleri ise en yüksek el eğesi grubunda iken en az XP-Endo grubunda bulunmuştur.
Sonuç: Bu çalışmanın sonuçlarına göre karşılaştırılan bütün eğeler kök kanalından dolgu malzemelerini tamamen uzaklaştıramamıştır. XP-Endo ve ProTaper Universal grubu kök kanal dolgu malzemesini Reciproc R25, el eğesi ve R-Endo gruplarına göre daha etkili bir şekilde uzaklaştırmıştır. Test edilen gruplar arasında XP-Endo grubunun en hızlı retreatment sistemi olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Anahtar Kelimeler: Döner eğeler, Mikro-BT, Ni-Ti eğeler, resiprokal eğeler, retreatment.