Rhizobia ve Mikoriza ile birlikte farklı fosforlu gübre dozları uygulamalarının fasulyenin verim ve verim ögeleri üzerine etkileri


Creative Commons License

Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2022

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: GÜVEN TEKİN

Danışman: Nihal Kayan

Özet:

Bu araştırma, farklı mikroorganizma (rhizobia ve mikoriza) ve fosfor dozu uygulamalarının kuru fasulyenin (Phaseolus vulgaris L.) verim ve verim ögelerine etkilerini incelemeyi amaçlamıştır. Deneme; tesadüf bloklarında faktöriyel deneme desenine göre üç tekerrürlü olarak Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Ziraat Fakültesi arazilerinde Topçu fasulye çeşidi ile kurulmuştur. Mikoriza ve rhizobia uygulamaları ile 0 kg/da, 3 kg/da, 6 kg/da ve 9 kg/da saf fosfor dozları incelenmiştir. Fosfor dozu bakımından tane verim en yüksek 172,78 kg/da ile 3 kg/da fosfor dozunda, en düşük ise 162,11 kg/da ile 9 kg/da fosfor dozunda elde edilmiştir. Uygulamalar bakımından tane verimi en yüksek 188,17 kg/da ile kontrol parsellerinde, en düşük ise 149,25 kg/da ile rhizobia uygulanan parsellerde görülmüştür. Çalışmada artan fosfor dozları ile rhizobia ve mikoriza uygulamalarının önemli verim ögelerini arttırdığı görülmektedir. Çalışmamız tane verim değerleri incelendiğinde 3 kg/da, önemli verim ögeleri dikkate alındığında ise 6 kg/da saf fosfor uygulaması tavsiye edilmektedir. Daha güvenilir ve doğru sonuçlara ulaşılabilmesi için farklı çeşit, lokasyon, iklim ve yıllarda tekrarlanması gerekmektedir.