Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ, Sos.Bil.Enst.Md.Lüğü, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2022
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: NUR SENA KURTULMUŞ
Danışman: Barış Demirci
Özet:
Kütahya
Ege bölgesinin İç Batı Anadolu bölümünde yer alan, köklü tarihi geçmişe ve
kültürel değerlere sahip bir kenttir. Ancak Kütahya iline ait yeme içme kültürü
üzerine yapılan çalışmaların az sayıda ve kısıtlı olması bu çalışmanın
yapılmasını gerekli kılmıştır. Çalışmanın amacı; Kütahya ilinde unutulmaya yüz
tutmuş yöresel yemeklerin ve mutfak geleneklerinin gün yüzüne çıkarılarak
sürdürülebilirliğinin sağlanması ve gelecek kuşaklara aktarılmasıdır. Çalışmada
yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmıştır. Kütahya’daki bazı köy,
ilçe ve merkezlerinde yaşayan 22 kişi ile görüşmeler gerçekleştirilmiş ve elde
edilen bulgular kayıt altına alınmıştır.
Kütahya
ilinin yöresel mutfak kültürüyle ilgili elde edilen bulgular; yörede kullanılan
ocak, soba ve fırınlar, yemek pişirme yöntemleri, Kütahya mutfağında kullanılan
bazı araç gereçler, yemek yapan kişiler, sofra düzeni, yeme biçimi, sofra
adabı, günlük öğünler, kışlık hazırlıklar, Kütahya yemekleri, özel gün ve tören
yemekleri, geçiş dönemlerinde uygulanan yöresel mutfak kültürü, gezekler ve
günler olmak üzere on üç grupta incelenmiştir. Bölgedeki beslenme ekonomik
yapıya göre değişiklik göstermektedir. Yöredeki yeme içme kültürü ise kış için
yapılan hazırlıklara dayanmaktadır. Halkın temel gıda maddesi buğday ve
bulgurdur. Yörede en çok tüketilen yiyecekler hamur işi gıdalardan
oluşmaktadır. Kütahya gelenek ve göreneklerine bağlı bir toplum iken gelişen
teknoloji ve değişen toplumsal yapının etkisiyle birçoğunu bırakmaya
başlamıştır.
Bu
çalışma, Kütahya’nın unutulmaya yüz tutmuş yöresel yemeklerinin ve yöre mutfağı
etrafında gelişen geleneklerin kaybolmasını önlemek adına gelecek kuşaklara
kapsamlı bir kaynak oluşturması ve literatüre katkı sağlaması bakımından önem
arz etmektedir.