Atmosferik Soğuk Plazmaların Farklı Tür Planktonik Bakteri ve Biyofilmler Üzerine Etkilerinin İncelenmesi


Tezin Türü: Doktora

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Fen Bil.Enst.Md.Lüğü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2024

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Serhat Yavaş

Asıl Danışman (Eş Danışmanlı Tezler İçin): Ahmet Çabuk

Eş Danışman: Tamer Akan

Özet:

Dünya üzerindeki mikrobiyal yaşamın %80ini oluşturan biyofilmler, biyolojik kirliliğin başlıca sebeplerinden biridir. Bu sorunları kalıcı olarak çözebilmek için biyofilmler ile nasıl mücadele edilmesi gerektiğinin iyi araştırılması gerekmektedir. Son yıllarda, geleneksel sterilizasyon yöntemlerine alternatif olarak soğuk plazmalar umut verici bir çözüm olarak ortaya çıkmıştır.

Atmosferik basınç soğuk plazma jetleri (ABSPJ) Pseudomonas aeruginosa’nın planktonik formu üzerinde ipliksi modda temas ettiğinde, agar yüzeyinde erozyona neden olurken, difüz modda agar yüzeyine zarar vermeden en yüksek antibakteriyel etkinliği sergilemiştir. P. aeruginosa biyofilmlerinde, 300 saniyede ciddi azalma görülmüştür. Halomonas caseinilytica üzerine atmosferik basınç soğuk plazması (ABSP) uygulanmış ve doğrudan maruziyette 180 saniyede tam inaktivasyon sağlanırken, uzaktan maruziyete ise tam inaktivasyon süresi 300 saniye olarak tespit edilmiştir. H. caseinilytica biyofilmlerinde plazma uygulanmış su içinde 300 saniyede tam inaktivasyon sağlanmıştır. Biyofilmlerdeki yapısal değişiklikleri araştırmak için Alan Emisyon Taramalı Elektron Mikroskobu (FESEM) kullanılmıştır. Staphylococcus aureus biyofilmleri üzerine ABSPJ uygulanmıştır ve 300 saniyede önemli azalma görülmüştür. Planktonik formları Girişimli Elektron Mikroskobu ile analiz edilmiştir. Biyofilmler ise Konfokal Lazer Taramalı Mikroskop, FESEM, Atomik Kuvvet Mikroskobu, Fourier-Dönüşümlü Kızılötesi Spektroskopisi ile analiz edilmiştir. Sonuçlarda, morfolojide önemli değişiklikler gözlemlenmiş ve canlılıkta azalma tespit edilmiştir. Ayrıca plazma uygulanmış serum fizyolojik S. aureus biyofilmlerine uygulanmıştır ve 600 saniyede önemli bir azalma gözlenmiştir.

Bu çalışmada; atmosferik basınçta üretilen soğuk plazmalar P. aeruginosaH. caseinilyticaS. aureus bakterilerinin planktonik ve biyofilmleri üzerine uygulanmıştır. Sonuç olarak, soğuk plazmaların gelecekte geleneksel sterilizasyon yöntemlerine karşı alternatif bir teknoloji olabileceği gösterilmiştir.

Anahtar Kelimeler: Biyofilm, Soğuk plazma, Sterilizasyon, Plazma uygulanmış su, Plazma uygulanmış serum fizyolojik