Eskişehir ekolojik koşullarında yetiştirilen çeşitli çörekotu (Nigella sativa L.) genotiplerinin verim ve kalite özellikleri


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Endüstri Bitkileri Bilim Dalı, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2022

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: HAKAN BARAN KARAKAŞLI

Danışman: Zehra Aytaç

Özet:

Bu çalışma, Eskişehir ekolojik koşullarında farklı çörekotu (Nigella sativa L.) genotiplerinin tarımsal özellikleri ve uçucu yağ oranlarını saptamak amacıyla 2021 yılında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Ziraat Fakültesi deneme alanında yürütülmüştür. Araştırma Tesadüf Blokları Deneme Deseninde 3 tekerrürlü olarak planlanmıştır. Denemede bitki materyali olarak 1’i tescilli çeşit (Çameli) ve 9 farklı çörekotu populasyonu (Burdur, Mardin, Eskişehir, Ankara, Bursa, Tokat-1, Tokat-2, Kahramanmaraş ve Bilecik) olmak üzere toplam 10 genotip kullanılmıştır. Bu araştırmada elde edilen sonuçlara göre; bitki boyu 15,36-40,75 cm, bitkide dal sayısı 3,09-3,77 adet, bitkide kapsül sayısı 3,46-4,50 adet, kapsülde tane sayısı 41,26-85,26 adet, kapsülde tane ağırlığı 0,131-0,211 g, tohum verimi 74,80 -113,48 kg/da, bin tane ağırlığı 2,31-3,43 g ve uçucu yağ oranı % 0,137-0,448 arasında bulunmuştur. Araştırmanın sonucunda özellikle tohum verimi bakımından Çameli çeşidinin en yüksek değere ulaştığı ve bunu Eskişehir ile Tokat-2 populasyonlarının takip ettiği görülmüştür. En yüksek uçucu yağ oranı Bursa genotipinden elde edilmiş ve bunu sırasıyla Eskişehir, Ankara, Tokat-2 genotipleri ve Çameli çeşidi izlemiştir.