Eskişehir ekolojik koşullarında bazı kiraz çeşitlerinin fenolojik pomolojik ve bazı kimyasal özelliklerinin belirlenmesi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri Bölümü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2022

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: YUSUF YILMAZ

Danışman: Cenap Yılmaz

Özet:

Anavatanı sınırları içinde yeralan ülkemizde, kiraz, ilkbaharda meyvesini en erken oluşturan türlerden biri olması ve dünyada üretiminin az olması sebebiyle oldukça yüksek düzeyde gelir sağlamaktadır. Bu çalışamanın amacı, ülkemizde yaygın olarak yetiştirilen 6 kiraz çeşidinin (0900 Ziraat, Early burlat, Kordia, Noir de guben, Regina ve Sweetheart) Eskişehir ekolojik koşulları altındaki fenolojik, pomolojik ve bazı kimyasal özelliklerinin incelenmesidir. Fenolojik özellikler incelendiğinde en erken olgunlaşan Early burlat ve en geç olunlaşan çeşit ise Sweetheart olmuştur. Çeşitlerin meyve pomolojik ve kimyasal özellikleri geniş bir dağılım göstermiştir. En iri meyveler Regina ve 0900 Ziraat çeşitlerinde belirlenirken, en koyu meyve rengi Noir de guben çeşidinde saptanmıştır. Kuru maddesi en yüksek meyveler Noir de guben çeşidinde belirlenmiştir. En yüksek toplam antosiyanin, antioksidatif kapasite, toplam fenol ve flavonoid içeriği Noir de guben çeşidinde tespit edilmiştir.