Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2022
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: KAZIM ÇUKURCALIOĞLU
Danışman: Nihal Kayan
Özet:
Bu araştırma, Eskişehir ekolojik koşullarında 2019 yılında tavuk gübresinin farklı bakteriler ile birlikte uygulamalarının fasulyenin (Phaseolus vulgaris L.) verim ve verim öğeleri üzerine etkilerini incelemek amacıyla yürütülmüştür. Tesadüf bloklarında bölünmüş parseller deneme desenine göre kurulan bu çalışmada incelenen verilere yapılan varyans analiz sonucuna göre; ana dal sayısı, yaprak alan indeksi ve bitkide bakla sayısı haricinde diğer tüm incelenen veriler tavuk gübresi x bakteri uygulamaları interaksiyon sonuçlarında istatistiki olarak önemli bulunmuştur. Deneme sonuçlarına göre bitki boyu 33.46-47.23 cm; ilk meyve yüksekliği 10.73-14.40 cm; bakla bağlama süresi 63.33-72.00 gün; klorofil içeriği 27.26-44.66 spad; yaprak alan indeksi 1.50-3.56; ana dal sayısı 1.73-2.80 adet; ana dal çapı 5.24-7.54 mm; bitkide bakla sayısı 17.33-35.86 adet; bitkide tane sayısı 55.86-107.00 adet; baklada tane sayısı 2.30-3.59 adet; bitkide tane verimi 10.53-37.90 g/bitki; biyolojik verim 190.66-498.66 kg/da; tane verimi 68.66-198.33 kg/da; hasat indeksi %35.66-39.43; yüz tane ağırlığı 30.20-36.30 g arasında değişkenlik göstermektedir. Elde edilen sonuçlarda tavuk gübresi bulunan geleneksel+bontera uygulaması ve yine tavuk gübresi bulunan geleneksel+rhizobia+bontera uygulaması verim ve verim öğeleri bakımından ön plana çıkmaktadır. Bu uygulamalar tavsiye edilmekle beraber tavuk gübresi ve bakteri uygulamalarının da yetiştiriciliğe dahil edilmesi olumlu sonuçlar verecektir. Araştırmanın bir yıllık olması sebebiyle kesin bir sonuç elde edilemeyecek olmasına karşın, tavuk gübresi kullanımı ile birlikte bakterilerin etkinlik oranlarının arttığı ve bu uygulamaların fasulye tarımına katkıda bulunduğu tespit edilmiştir. Dolayısıyla Eskişehir iklim şartlarında fasulye yetiştiriciliğinde daha yüksek verim elde edebilmek için geleneksel gübreleme yöntemleri ile beraber tavuk gübresi ve bakteri uygulamalarının da yetiştiriciliğe dahil edilmesi tavsiye edilebilir.