Türkiye Yerli Tavuk Irklarındaki ALV-E Alt Tiplerinin Belirlenmesi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, ZİRAAT FAKÜLTESİ, TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİ BÖLÜMÜ, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2022

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Esra GÜL

Danışman: Muhammet Kaya

Özet:

Yerli hayvan ırkları, asırlar boyu bulundukları bölgenin her türlü çevre koşuluna uyum sağlamış, birçok hastalığa karşı direnç kazanarak günümüze kadar varlıklarını sürdürmüşlerdir. Denizli ve Gerze (Hacı Kadın) Türkiye’nin önemli yerli tavuk ırklarıdır.

ALV, galliform kuşları enfekte eden bir alfaretrovirüstür ve hem eksojen hem de endojen aktiviteye sahip olarak bilinen tek tavuk (Gallus gallus) retrovirüsüdür. ALV, konakçı aralığı, antikor nötralizasyonu ve reseptör müdahalesi çalışmalarına dayalı olarak, altı alt grupta (A– E ve J) sınıflandırılmıştır. Bu alt gruplardan beşi eksojen (ALVA’dan ALVD' ya kadar ve ALVJ), diğer alt grup olan ALVE ise endojen kuş virüsüdür. Tam endojen retrovirüsler (ERV), konakçı genomundaki entegrasyon noktasında özdeş olan iki uzun terminal tekrarı (LTR) ile çevrelenmiş retroviral proteinlerin (gag, pol ve env) korunmuş bir yapısını oluşturur.

Türkiye yerli tavuk ırkları olan Denizli ve Gerze popülasyonlarından 175 örnek kullanılarak yapılan çalışmada örneklerin ALVE (1, 9, 12, 15, 21, B5, TYR ve NSCA) lokuslarını taşımadıkları, ALVE3 ve ALVE6 lokuslarını ise taşıdıkları belirlenmiştir. ALVE6 lokusu sadece Gerze populasyonuda gözükürken ALVE6 taşıyan Gerze tavuklarının frekansı 0,6154 olarak hesaplanmıştır. ALVE3 lokusu taşıyan tavukların frekansı Denizli popülasyonunda 0,9799 iken Gerze populasyonuda 0,5577 olarak hesaplanmıştır.