Bazı kayısı çeşitlerinin Elbistan ekolojik koşullarındaki pomolojik özellikleri


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri Bölümü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2022

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: ASİYE BULUT

Danışman: Cenap Yılmaz

Özet:

Bu çalışma Elbistan ilçesinin Gökçek mahallesinde bulunan 8 kayısı çeşidinin Elbistan ekolojisindeki pomolojik ve bazı kimyasal özelliklerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. 2020 yılı hasat döneminde toplanan kayısı meyve örneklerinin pomolojik ve bazı kimyasal özellikleri belirlenmiştir. Bu araştırmada selekte edilen çeşitlerde meyve ağırlıkları 20,20 – 46,62 g, meyve dar enleri 29,53 – 37,66 mm, meyve geniş enleri 32,65 – 42,31 mm, meyve boyları 30,78 – 48,93 mm, meyve et kalınlıkları 7,21 – 11,75 mm, meyve eti oranı %10,25 – 17,28, çekirdek ağırlıkları 1,60 – 2,96 g arasında değiştiği belirlenmiştir. Ayrıca SÇKM değerleri %20,00 - 29,23, asitlik %0,79 – 1,89, pH değerleri 4,29- 5,45, toplam flayonoid madde içerikleri 53,41 – 94,79 mg/kg, toplam fenolik madde içerikleri 199,92 – 328,45 mg/kg ve antioksidatif kapasiteleri 1,59 – 3,37 mM troloks/ml arasında değişmiştir.