Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Kocaeli Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2013
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: İREM YILMAZ
Danışman: Ayla Eker Sarıboyacı
Özet:
Pankreatik Adacık Mikro Çevresinde Kültüre Edilen Fare Embriyonik Kök Hücrelerin İnsülin Üreten Hücrelere Farklılaşma Potansiyeli
Sunulan tez çalışmasında fare embriyonik fibroblastların üzerinde büyütülen fare embriyonik kök hücrelerinin (fEKH) fare pankreatik adacıkları ile aynı mikro-çevrede kültüre edilmesi sonucu bu hücrelerin insülin üreten hücrelere farklılaşma potansiyellerinin gözlenmesi hedeflenmiştir. Bu çalışmada, fEKH’lerinin insülin üreten hücrelere farklılaşmasının başarılması durumunda, otoimmün bir hastalık olan tip 1 diyabetin radikal tedavisinde, şimdiye kadar denenmemiş kök hücre esaslı deneysel tedavi yönteminin ilk kanıtlarının gösterilebileceği düşünülmüştür.
Çalışmada fare embriyonik kök hücrelerinin besleyici tabakalar üzerinde uzun süreli kültürü sağlanmış, enzimatik yollarla elde edilen fare pankreatik adacıkları ile aynı mikro-çevreye koyularak insülin üreten hücrelere farklılaşma potansiyelleri üzerine yoğunlaşılmıştır.
Çalışmanın ilk aşamasında fEKH’ler besleyici tabakalar üzerinde kültüre edilmiş, karakterizasyonu yapılmış ve aynı zamanda fare pankreatik adacıkları izole edilerek depolanmıştır.
İkinci kısımda ise fEKH’lerinin fare pankreatik adacıkları ile ortak kültürü gerçekleştirilmiştir. Bir sonraki aşamada ise ortak kültür sonucu hücrelerdeki farklılıklar analiz edilmiştir.
Sonuç olarak, fare pankreasından izole edilmiş adacıklar ile aynı mikro-çevrede kültüre edilen fEKH’lerinden insülin üreten hücre farklılaşması başarılı bir şekilde gerçekleştirilmiştir Böylece otoimmun bir hastalık olan tip 1 diyabetin radikal tedavisinde, şimdiye kadar denenmemiş kök hücre esaslı deneysel tedavi yönteminin ilk kanıtları gösterilmiştir.
Anahtar Kelimeler: Fare embriyonik kök hücre, Pankreatik adacık, insülin üreten hücreler, farklılaşma potansiyeli.