Eskişehir ili Büyükşehir belediyesi çöp alanı ve mezarlık alanının yüzeysuları, yeraltısuları ve toprak kirliğine etkisinin varlığının araştırılması.


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi, Jeoloji Mühendisliği Bölümü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2022

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: SAFA ILAHI

Danışman: Ali Kayabaşı

Özet:

Dünyada sızıntı suyu biriktirme sistemleri olmayan birçok depolama alanı bulabilmektedir. Sızıntı Suyu doğanın dengesini değiştiren kirleticiler içerdiğinden dolayı tehlikelidir. Bu anlamda, Eskişehir ili katı atık depolama alanı ve Eskişehir ili mezarlık alanının drenaj alanı içerisindeki toprak, yerüstü ve yeraltısuyuna yönelik kirlilik oluşumunun varlığını araştırmak bu çalışmanın amacı olmuştur. Memba sahası olarak Kadirbey çiftliği su kaynağı ile mansap alanı içinde açılan iki adet 30 m. sondaj kuyusunda yeraltısuyu, yüzeysuyu ve toprak örnekleri alınmıştır. 2021 yılı içinde iki sefer yağışlı dönem ve kurak dönem olarak iki kes örnek alımı yapılmıştır. Yeraltısuyu ve yüzey suyu ve toprak örneklerinde ağır metal içeriği, Ph, kimyasal oksijen ihtiyacı, biokimyasal oksijen ihtiyacı ve iletkenlik analizleri yapılmıştır. Sondaj kuyularının arasındaki 750 m mesafeden boyunca Elektrik Rezistivite Tomografi (ERT), Self (doğal) Potansiyel (SP) ve Direnç ölçümleri alınmıştır. Çöp ve mezarlık beslenme alanı içerisinde açılan SK1 ve SK2 nolu kuyulardan alınan toprak örneklerinin pH değeri ile Kadirbey noktasında alınan toprak örnekleri arasında pH değerlerinde çok büyük farklılıklar belirlenememiştir. Su örneklerinin pH değeri içme suyu sularında önerilen pH=6.5 ile 8.5 aralığına düşmektedir. Kadirbey çiftliği piknik alanından alınan su örneklerinin KOİ ve BOİ değerlerine göre çevresel bir kirlilik oluşturmayacağı ve içilebilir I sınıf su aralığında olduğu söylenebilir. SK1 ve SK2 nolu kuyulardan alınan örneklerde KOİ değerleri TS 266 (2005) sınır değerlerinden fazla bulunurken BOİ değerleri sınır değerleri içinde bulunmuştur. Tüm su örneklerinde yapılan iletkenlik ölçümüne göre tehlikeli boyutta kirlilik belirlenememiştir. Toprak kirliliği kontrolü yönetmeliği sınırlarına göre çalışma alanında Ni, Cr, Co, Cu, Fe, Zn, Mn ve bir kuyuda Al konsantrasyon değerleri fazla bulunmuştur. Türkiye yerüstü su kalitesi yönetmeliği ve Dünya Sağlık Örgütünün içilebilir ve kullanılabilir sular için tanımladığı ağır metal konsantrasyon sınırlarına göre de su örneklerinde belirlenen ağır metal konsantrasyon değerleri sağlık ve çevre açısından risk oluşturmamaktadır. Elektrik Rezistivite Tomografi (ERT), Self (doğal) Potansiyel (SP) ve Direnç ölçümlerinde kirlilik belirtisi bulunamamıştır.