Jeoloji Yeryüzü'nün fiziksel tarihini, oluşturduğu kayayı ve Dünya'nın geçirdiği ya da geçirdiği fiziksel değişimleri (fiziği değil) ele alan kaynakları kapsar. Bu kategorideki kaynaklar, sedimentoloji, stratigrafi, hidrojeoloji, cevher jeolojisi, yapısal jeoloji, bölgesel jeoloji ve petrolojiyi kapsamaktadır. Bu kaynaklar kapsam bakımından biraz dar ve Dünya Bilimleri disiplinler arası çalışmasına verilmiyor.
Geosciences, Multidisipliner, Dünya ve diğer gezegenlerin çalışmalarına genel veya disiplinlerarası yaklaşımı olan kaynakları kapsar. İlgili konular arasında jeoloji, jeokimya / jeofizik, hidroloji, paleontoloji, oşinografi, meteoroloji, mineraloji, coğrafya, enerji ve yakıtlar bulunmaktadır. Jeolojiye veya jeokimya ve jeofiziğe öncelikli olarak odaklanan kaynaklar kendi kategorilerine yerleştirilir.
Uzaktan Algılama, uzaktan gözlem tekniği ve fiziksel nesneler ve çevre hakkında güvenilir bilgilerin elde edilmesini, fotoğraf görüntülerinin ve uzaydan elektromanyetik radyasyon kalıplarının kaydedilmesi, ölçülmesi ve yorumlanması süreci ile içerir. Bu kategori ayrıca çevresel, atmosferik, meteorolojik, coğrafi ve jeodezik gözlemlerdeki uzaktan algılama uygulamalarına ilişkin kaynakları da kapsamaktadır. Uzaktan algılama ile büyük ölçüde ilgilenen coğrafi bilgi sistemleri kaynakları da dahil edilmiştir.
Bu kategorideki kaynaklar, Jeokimya veya Jeofizik veya her ikisine de odaklanabilir. Jeokimya, Dünya'daki veya diğer gezegenlerdeki veya asteroitlerdeki kimyasal bileşim ve kimyasal değişimlerle ilgilenen kaynakları kapsar. Konular, maddelerin ilgili kimyasal ve jeolojik özellikleri, uygulanan jeokimya, organik jeokimya ve biyogeokimya ile ilgili araştırmaları içerir. Jeofizik, Dünya'nın yapısı ve onu etkileyen süreçleri incelemek için fizik yöntem ve tekniklerinin uygulanmasına ilişkin kaynakları kapsamaktadır. Ele alınan konular arasında sismoloji, tektonik, tektonofizik, jeomanyetizma, radyoaktivite ve kaya mekaniği yer almaktadır.
Mühendislik, Jeoloji, hem jeoloji hem de çeşitli mühendislik disiplinlerinden (öncelikle inşaat mühendisliği) elde edilen bilgi ve deneyimleri kapsayan çok disiplinli kaynakları içermektedir. Bu kategorideki kaynaklar jeoteknik mühendisliği, jeoteknik, jeoteknoloji, toprak dinamiği, deprem mühendisliği, jeotekstiller ve jeomembranlar, mühendislik jeolojisi ve kaya mekaniği konularını kapsamaktadır.