Turkish Journal of Agriculture - Food Science and Technology, cilt.9, sa.5, ss.909-918, 2021 (Hakemli Dergi)
Bu araştırmada, Kütahya il ve ilçelerinde çerezlik kabak çekirdeği üretimine başlayan üretici
arazilerinin toprak özelliklerinin, hasat edilen tohumların özellikleri üzerine etkileri araştırılmıştır. Bu
amaçla, Kütahya Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nün çiftçilere çerezlik kabak tohumluğu dağıttığı
tarlalardan (44 adet) ekim öncesi toprak örnekleri alınmıştır. Toprak analizleri yapılmış ve elde edilen
sonuçlara göre dekara 10 kg azot (N), 30 kg fosfor (P2O5), 11 kg potasyum (K2O) ve eksikliği
belirlenen mikro elementleri yeterli seviyeye getirecek miktarda gübre önerilmiştir. Bu araştırma ile
hasat edilen kabak tohumlarının verimi, morfolojik özellikleri, yağ ve protein içeriği belirlenmiştir.
Araştırma alanındaki toprakların çoğunlukla killi tınlı, kireçli, organik madde içeriğinin orta, N
içeriğinin yeterli, P içeriği yetersiz olarak belirlenmiştir. Toprakların mikro element içerikleri ise Fe
ve Cu yeterli, Mn ve Zn çok az, B ise yeterli olduğu bulunmuştur. Kabak tohumlarının iç kısmının
protein içeriği %22,6 ile 45,8 ve yağ oranı %41,48 ile 54,13 değerleri arasında değişmiştir. Bazı
yetiştiricilerin ürettiği çerezlik kabak tanelerinin 100 tohum ağırlıklarının iri kalite sınıfına girdiği
belirlenmiştir. Araştırma verileri, büyüme ortamı olan toprak özelliklerinin ve iklim koşullarının
kabak çekirdeğinin protein ve yağ içeriğine doğrudan etkisinin çok fazla olduğu sonucuna varılmıştır.