Yenilebilir ve Tıbbi Mantar Coriolus versicolor’un Besin Bileşimi, Polifenol İçeriği ve Antioksidatif Özelliklerinin Karşılaştırmalı Değerlendirmesi


Creative Commons License

ALTINTAŞ Ö. E., ÇELİK P. A., ÇELİK P. A.

JOURNAL OF ANATOLIAN ENVIRONMENTAL AND ANIMAL SCIENCES, cilt.8, sa.4, ss.626-634, 2023 (Hakemli Dergi) identifier

Özet

Son yıllarda, yenilebilir ve tıbbi mantarlar, fonksiyonel gıda ve biyoaktif bileşen kaynakları olarak daha fazla dikkat çekmektedir. Besleyici özelliklerinin yanı sıra mantarlar, tüketici sağlığına olan faydaları ile de medikal endüstrinin ilgisini çekmektedir. Bu çalışma, ticari olarak satın alınan, yenilebilir ve tıbbi mantar Coriolus versicolor’un besin bileşimini, antioksidan potansiyelini, fenolik ve flavonoid içeriğini belirleyerek HT-29 hücrelerine karşı anti-kanser etkisini değerlendirmeyi amaçlamıştır. Bu kapsamda, ilk olarak, besin bileşimi Resmi Analitik Kimyacılar Birliği (AOAC) prosedürüne göre belirlenmiştir. C. versicolor mantarı, sahip olduğu protein, karbonhidrat, diyet lifi ve glukan içeriği ile yüksek bir besin değeri göstermektedir. Belirtilen mantarın su, etanol ve metanol ekstrelerinin toplam fenolik (TPC) ve toplam flavonoid içerikleri (TFC) belirlenmiş ve etanol ekstresinin üç ekstre türü içerisinde en yüksek TPC (172,80±2,35 mg GAE/g ekstre) ve TFC (48,72±2,89 mg QE/g ekstre) değerlerine sahip olduğu bulunmuştur. Ayrıca, bu ekstrelerin antioksidan kapasitesi farklı yöntemlerle (DPPH, ABTS, FRAP ve CUPRAC) karşılaştırılmıştır. Etanol ekstresi diğer ekstreler arasında en yüksek DPPH (39,16±0,82 µM TE/g ekstre), ABTS (29,19±1,30 µM TE/g ekstre) ve CUPRAC (37,17±0,79 µM TE/g ekstre) aktivitelerini gösterirken, su ekstresinin FRAP (21,01±1,62 µM TE/g ekstre) aktivitesi en yüksek olarak belirlenmiştir. Son olarak, bu ekstrelerin HT-29 hücreleri üzerindeki anti-kanser etkileri değerlendirildiğinde, 48 saat sonunda etanol, metanol ve su ekstrelerinin sırasıyla %82,43, %79,15 ve %65,56 oranında inhibe ettiği gözlenmiştir.
In recent years, edible and medicinal mushrooms have a very important position in functional food and bioactive components. Mushrooms attract the attention of the medical industry with their nutritional properties as well as their benefits for consumer health. The objectives of this research was to to reveal the nutritional composition, antioxidant potential, phenolic and flavonoid content of the commercially edible and medicinal mushroom Coriolus versicolor and to evaluate its anti-cancer effect against HT-29 cells. In this context, the nutrient composition was analyzed in accordance with the Association of Official Analytical Chemists (AOAC) procedure. C. versicolor showed a high nutritional value with protein, carbohydrate, dietary fiber and glucan content. The total phenolic (TPC) and total flavonoid contents (TFC) of the water, ethanol and methanol extracts of the specified mushroom were determined, and it was found that the ethanol extract had the highest TPC (172.80±2.35 mg GAE/g dw) and TFC (48.72±2.89 mg QE/g dw) values among the three extract types. In addition, the antioxidant capacity of extracts was compared with different methods (DPPH, ABTS, FRAP, and CUPRAC). The ethanol extract showed the highest DPPH (39.16±0.82 µM TE/g dw), ABTS (29.19±1.30 µM TE/g dw) and CUPRAC (37.17±0.79 µM TE/g dw) activities among the other extracts, while FRAP (21.01±1.62 µM TE/g dw) activity for water extract was determined to be the highest. Finally, when the anti-cancer effects of these extracts were evaluated against HT-29 cells, it was observed that ethanol, methanol and water extract inhibited 82.43%, 79.15% and 65.56%, respectively, at the end of 48 hours.