Farklı ekim zamanı ve aminoasit uygulamalarının fasülye'nin (Phaseolus vulgaris L.) verim ve verim ögeleri üzerine etkisi


Creative Commons License

Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2023

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: NURETTİN AYDEMİR

Danışman: Nihal Kayan

Özet:

Çalışma 2021 yılında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Ziraat Fakültesinin deneme alanlarında yapılmıştır. Deneme Eskişehir ekolojik koşullarında farklı şekilde aminoasit uygulamaları ile birlikte farklı ekim zamanlarının fasulyenin verim ve verim öğeleri üzerine etkilerini araştırmak üzere gerçekleştirilmiştir. Deneme; tesadüf blokları deneme deseninde bölünmüş parseller düzenlemesine göre dört tekrarlamalı olarak kurulmuş, ana parsellere ekim zamanları (16 Nisan, 29 Nisan, 19 Mayıs) alt parsellere ise aminoasit uygulamaları (kontrol; tohum uygulama; yapraktan uygulama; tohum uygulama + yapraktan uygulama) yerleştirilmiştir. Çalışmaya ilişkin verilerle yapılan varyans analiz sonucuna göre; bitki boyu, ilk bakla yüksekliği, ana dal çapı, bitkide biyolojik verim ve bitkide bakla sayısı dışındaki diğer bütün incelenen özelliklerde ekim zamanı x aminoasit uygulamaları interaksiyonu istatistiki açıdan önemli bulunmamıştır. Denemeden elde edilen verilere göre bitki boyu 32.70-51.65 cm; ilk bakla yüksekliği 10.73-17.80 cm; ana dal çapı 4.12-5.75 mm; bitkide biyolojik verim 9.90-23.60 g/bitki; bitkide bakla sayısı 5.45-16.40 adet arasında değişen değerler göstermiştir. Sonuç olarak aminoasit uygulama şekli olarak tohuma uygulama + yapraktan uygulama ve yapraktan aminoasit uygulaması verim ve verim öğeleri yönünden önemli görülmektedir. Fasulye yetiştiriciliğinde yapılan amino asit uygulamaları önerilmektedir. İncelenen bir yıllık araştırma verilerine göre Eskişehir ekolojik koşullarında aminoasitlerin kullanılmasıyla ekimi zamanın daha öne alınabileceği ve Nisan ayının sonuna kadar yapılması halinde verim öğelerinde artış sağlanabileceği söylenebilir.