Küresel ısınmayla ilişkili potansiyel iklim anormallikleri nedeniyle
bitkiler sıklıkla çok sayıda stres faktörü ile karşılaşırlar. Bitkide strese
neden olan bu etmenler; hastalık oluşturanlar ve zararlılar gibi biyotik
kökenli olabileceği gibi tuzluluk, kuraklık, düşük ve yüksek sıcaklıklar, besin
elementlerinin eksiklik veya fazlalıkları gibi abiyotik kökenli de
olabilmektedir. Çevresel stresler verimi azaltarak her yıl yüz milyonlarca
dolar kayba neden olmaktadır. Bu kayıplar, artan gıda talebini karşılamaya
çalışan tüm uluslar için büyük bir endişe kaynağıdır. Bu yüzden çevresel
streslerle başa çıkabilmek sürdürülebilir tarımın temelidir.
Bitkiler yaşam döngüleri
boyunca çevresel sinyalleri ve stresleri algılamak ve bunlara uyum sağlamak
için çok çeşitli stratejiler kullanırlar. Araştırma grubumuz bu sinyal ve
adaptasyon mekanizmalarını açığa çıkarmaya yönelik çalışmalar yürütmektedir. Bu
kapsamda; stres koşullarında bitkilerde antioksidan, karbonhidrat ve protein metabolizmasında
meydana gelen değişimleri biyokimyasal ve moleküler düzeyde araştırmaktayız. Ayrıca
son yıllarda bazı dışsal uygulamalarla abiyotik ve biyotik streslerin tarımsal
üretim üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmaya yönelik çalışmalarımız devam
etmektedir.