Assoc. Prof. MEHMET SEDAT İPAR


TURİZM FAKÜLTESİ, GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI BÖLÜMÜ

GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI ANABİLİM DALI


WoS Research Areas: Social Sciences (Soc)


Avesis Research Areas: Social Sciences and Humanities

Email: mehmetsedat.ipar@ogu.edu.tr
Office Phone: +90 022 223 9375 Extension: 0
Web: https://avesis.ogu.edu.tr/mehmetsedat.ipar
Office: https://akademik.yok.gov.tr/AkademikArama/view/viewAuthor.jsp

Biography

1985 tarihinde İstanbul Kadıköy’de doğmuştur.


İlköğrenimini 1991-1999 yılları arasında İstanbul-Pendik ilçesi ve Kocaeli-Değirmendere ilçesinde tamamlamıştır.


Balıkesir Edremit Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi Mutfak Bölümünden ise 2003 yılında mezun olmuştur.


Daha sonra Balıkesir Üniversitesi Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu’ndan (Balıkesir Üniversitesi Turizm Fakültesi) lisans derecesini (2008),


yine aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsü Turizm İşletmeciliği Anabilimdalından ise yüksek lisans derecesini (2011),


Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Turizm İşletmeciliği Anabilimdalından ise bilim doktoru unvanını (2018) almıştır.


Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler Temel Alanı içerisinde yer alan Turizm Bilim Alanından Nisan 2023 tarihinde Doçent unvanını almıştır.


2012-2021 yılları arasında Sinop Üniversitesinde görev yapmıştır.


2021 yılından itibaren Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görevine devam etmektedir.


Yazarın gastronomi ve mutfak sanatları, yiyecek ve içecek yönetimi, turizm pazarlaması ve alternatif turizm konuları kapsamında ulusal ve uluslararası akademik yayınları bulunmaktadır.

Education

2020 - 2024

2020 - 2024

Undergraduate

Ataturk University, Spor Bilimleri Fakültesi, Egzersiz ve Spor Bilimleri, Turkey

2011 - 2018

2011 - 2018

Doctorate

Canakkale Onsekiz Mart University, Sosyal Bilimler Enstitüsü Turizm İşlt. ABD., Turkey

2008 - 2011

2008 - 2011

Postgraduate

Balikesir University, Instıtute Of Socıal Scıences, Turkey

2003 - 2008

2003 - 2008

Undergraduate

Balikesir University, Tourısm And Hotel Management Academy, Department Of Hospıtalıty Management, Turkey

Dissertations

2018

2018

Doctorate

Turistlerin Yeşil Otel Tercihlerine Yönelik Algıları, Çevreci Davranış Eğilimleri ve Davranışsal Niyetlerle İlişkisi

Canakkale Onsekiz Mart University

2011

2011

Postgraduate

Turizmde Destinasyon Markalaşması ve İstanbul Üzerine Bir Uygulama

Balikesir University, Instıtute Of Socıal Scıences

Research Areas

Social Sciences and Humanities

Academic Positions

2023 - Continues

2023 - Continues

Associate Professor

Eskisehir Osmangazi University, Turizm Fakültesi, Gastronomi Ve Mutfak Sanatları

2021 - 2023

2021 - 2023

Assistant Professor

Eskisehir Osmangazi University, Turizm Fakültesi, Gastronomi Ve Mutfak Sanatları

2019 - 2021

2019 - 2021

Assistant Professor

Sinop University, Gerze Vocatıonal School, Department Of Hotel, Restaurant And Caterıng Servıces

2017 - 2019

2017 - 2019

Lecturer

Sinop University, Gerze Vocatıonal School, Department Of Hotel, Restaurant And Caterıng Servıces

2012 - 2017

2012 - 2017

Lecturer

Sinop University, Vocatıonal School, Department Of Hotel, Restaurant And Caterıng Servıces

2011 - 2012

2011 - 2012

Visiting Lecturer

Canakkale Onsekiz Mart University, Gökçeada Uygulamalı Bilimler Y.O., Gastronomi Ve Mutfak Sanatları

Managerial Experience

2021 - Continues

2021 - Continues

Deputy Head of Department

Eskisehir Osmangazi University, TURİZM FAKÜLTESİ, GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI BÖLÜMÜ

2019 - 2021

2019 - 2021

Head of Department

Sinop University, Gerze Vocatıonal School, Department Of Hotel, Restaurant And Caterıng Servıces

2017 - 2021

2017 - 2021

Director of Vocational School

Sinop University, Gerze Vocatıonal School

2015 - 2019

2015 - 2019

Deputy Director of Continuing Education Center

Sinop University, Contınuıng Educatıon Applıcatıon And Research Center

2017 - 2017

2017 - 2017

Şube Müdürü

Sinop University, Rectorate, Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü

2012 - 2017

2012 - 2017

Program Coordinator

Sinop University, Vocatıonal School, Department Of Hotel, Restaurant And Caterıng Servıces

2012 - 2017

2012 - 2017

Farabi Program Institutional Coordinator

Sinop University, Vocatıonal School, Department Of Hotel, Restaurant And Caterıng Servıces

Courses

Doctorate

Doctorate

GASTRONOMİNİN SOSYOLOJİK TEMELLERİ

Postgraduate

Postgraduate

FOOD AND BEVERAGE SOCIOLOGY

Undergraduate

Undergraduate

ZİYAFET ORGANİZASYONU VE YÖNETİMİ

Food Technologies

Yiyecek İçecek Yönetimi

Türk Mutfak Kültürü

Professional Ethics

BESLENME İLKELERİ

Yiyecek İçecek Endüstrisi Üzerine Tartışmalar

Food Law

GENEL İŞLETME

PROTOCOL AND ETHICS

FOOD AND BEVERAGE COST CONTROL

İLETİŞİM BİLGİSİ

MARKETING IN FOOD AND BEVERAGE BUSINESSES

Articles

All (14)
SCI-E, SSCI, AHCI (1)
SCI-E, SSCI, AHCI, ESCI (1)
Scopus (1)
TRDizin (9)
Other Publications (4)

Papers Presented at Peer-Reviewed Scientific Conferences

2021

2021

1. Sürdürülebilir Gastronomide Yeni Bir Anlayış: Dikey Tarım Uygulamaları

İPAR M. S., BABAÇ E.

21. Ulusal Turizm Kongresi, Balıkesir, Turkey, 15 - 17 October 2021, pp.1736-1742, (Full Text)

2020

2020

2. Aşırı Turizmin Konaklama İşletmeleri Üzerindeki Etkileri: Sinop İlinde Bir Araştırma

İPAR M. S., AKYURT KURNAZ H.

International Travel and Tourism Dynamics: Overtourism, Ankara, Turkey, 8 - 10 October 2020, pp.425, (Summary Text) Sustainable Development

2019

2019

4. Gaziantep Şehrini Ziyaret Eden Turistlerin Yöresel Mutfak Değerlerine İlişkin Algılarının Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma

İPAR M. S., AKYILMAZ B., ŞENOL T., GİRİTLİOĞLU İ.

4. Uluslararası Gastronomi Turizmi Araştırmaları Kongresi, Nevşehir, Turkey, 19 - 21 September 2019, pp.503-511, (Full Text)

2019

2019

6. Kültürel Miras Değerlerinin Turizm Ürünü Olarak Kullanılması: Boyabat İlçesi Örneği

İPAR M. S.

8th International Vocational Schools Symposium, Sinop, Turkey, 11 - 13 June 2019, pp.482-489, (Full Text)

2017

2017

11. Gaziantep İlini Ziyaret Eden Yerli Turistlerin Özelliklerine Yönelik Bir Araştırma

GİRİTLİOĞLU İ., İPAR M. S., ÖKSÜZ E. N.

FUTOURISM 2017, Mersin, Turkey, 28 - 30 September 2017, pp.1408-1419, (Full Text)

2017

2017

12. Gastronomi Turizmi Açısından Gaziantep’in Sokak Lezzetleri Üzerine Bir İnceleme

GİRİTLİOĞLU İ., İPAR M. S., DEMİR H.

6.Ulusal 2.Uluslararası Doğu Akdeniz Turizm Sempozyumu, Gaziantep, Turkey, 14 - 15 April 2017, pp.597-610, (Full Text)

2017

2017

13. Gastronomi Şehri Gaziantep’in İmaj Algısının Değerlendirilmesine Yönelik Bir Çalışma

GİRİTLİOĞLU İ., İPAR M. S., MERVE O.

6.Ulusal 2.Uluslararası Doğu Akdeniz Turizm Sempozyumu, Gaziantep, Turkey, 14 - 15 April 2017, pp.763-778, (Full Text)

2016

2016

15. Otel İşletmelerinde Yiyecek İçecek Departmanı Çalışanlarının İş Tatminine Etki Eden Faktörler Üzerine Yazınsal Bir İnceleme

GİRİTLİOĞLU İ., KARAKAN H. İ., İPAR M. S.

3rd International Congress on Social Sciences, China to Adriatic, Antalya, Turkey, 27 - 30 October 2016, pp.389-398, (Full Text)

2016

2016

16. Gastronomi Alanında Unesco Yaratıcı Şehirler Ağı Üyeliğinin Gaziantep Şehrine Olası Avantajları Üzerine Bir Araştırma

GİRİTLİOĞLU İ., İPAR M. S., KARAKAN H. İ.

3rd International Congress on Social Sciences, China to Adriatic, Antalya, Turkey, 27 - 30 October 2016, pp.69-80, (Full Text) Sustainable Development

2016

2016

17. Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivalinin Yerel Halk Üzerindeki Sosyo Kültürel EtkilerininKavramsal Olarak İncelenmesi Üzerine Bir Araştırma

GİRİTLİOĞLU İ., İPAR M. S.

2. Uluslararası ÇiN’den ADRiYATiK’e Sosyal Bilimler Kongresi, Payas/HATAY, Turkey, 5 - 07 May 2016, pp.371-386, (Full Text)

2016

2016

18. Gastronomi Turizmi Kapsamında Gaziantep Mutfağı Üzerine Bir İnceleme

GİRİTLİOĞLU İ., İPAR M. S.

2. Uluslararası ÇiN’den ADRiYATiK’e Sosyal Bilimler Kongresi, Payas/HATAY, Turkey, 5 - 07 May 2016, pp.51-67, (Full Text)

2015

2015

20. KONAKLAMA İŞLETMELERİNDE YEŞİL BİNA SERTİFİKALARINA YÖNELİK UYGULAMALAR İSTANBUL GOLDEN HORN HİLTON GARDEN INN HOTEL LEED SERTİFİKA UYGULAMASI

İPAR M. S., ATAY L.

Doğu Karadeniz Bölgesi Sürdürülebilir Turizm Kongresi, Gümüşhane, Turkey, 14 - 16 May 2015, (Full Text)

2015

2015

21. TURİZM İŞLETMELERİNDE ETİK UYGULAMALARIN ÖNEMİ KAVRAMSAL BİR ARAŞTIRMA

İPAR M. S., ESMER Y.

14.Ulusal İşletmecilik Kongresi, Aksaray, Turkey, 7 - 09 May 2015, (Full Text)

2014

2014

22. Sinop İlinin Kırsal Turizm Potansiyeli ve Geliştirilmesine Yönelik Öneriler

İPAR M. S., TIRIL A.

3. Ulusal Kırsal Turizm Sempozyumu, Antalya, Turkey, 10 - 12 October 2014, (Full Text)

2013

2013

23. The Evaluation Of Traditional Food And Beverage Culture in Terms Of Destination Marketing A Study in Sinop

İPAR M. S., ÖZKUL E.

The 2nd International Symposium on Traditional Foods From Adriatic to Caucasus, Ohrid, Macedonia, 24 - 26 October 2013

2013

2013

24. Traditional Foods as a Touristic Production An Approach by the Context of Cultural Tourism

TIRIL A., KOCATEPE D., İPAR M. S.

The 2nd International Symposium on Traditional Foods From Adriatic to Caucasus, Ohrid, Macedonia, 24 - 26 October 2013

2011

2011

26. Yerli Turistlere Yönelik Yapılan Önem Memnuniyet Analizi Uygulaması Edremit Örneği

İPAR M. S., DOĞAN M.

12.Ulusal Turizm Kongresi, DÜZCE/Akçakoca, Turkey, 30 November - 04 December 2011, (Full Text)

2011

2011

27. Turizmde Destinasyon Markalaşması ve İstanbul Üzerine Bir Uygulama

AYMANKUY Y., İPAR M. S.

1. Uluslararası Turizm Sempozyumu, KONYA/Beyşehir, Turkey, 29 September - 01 October 2011, (Full Text)

Books

2022

2022

1. Meta Evren (Metaverse): Fiziksel Dünyanın Sanala Taşınması

İPAR M. S., Toprak Y.

in: Nobel Tüketici Davranışlarında Makro Trendler, Şahin Fatih, Bahar Reyhan, Editor, Nobel Akademi, Ankara, pp.371-394, 2022 Sustainable Development

2022

2022

2. Ghost Kitchen

İPAR M. S., Toprak Y.

in: Digitalization and Smart Technologies in Gastronomy, Canbolat Cihan, Çekiç İbrahim, Editor, Eğitim Yayınevi, Konya, pp.117-136, 2022

2022

2022

3. Sinop: Gerze

İPAR M. S., KAYA O.

in: Yavaş Turizm ve Türkiye'deki Yavaş Turizm Destinasyonları, Öter Zafer, Yumuk Yurdanur, Editor, Nobel Akademi, Ankara, pp.487-510, 2022

2021

2021

4. Menü Planlama

İPAR M. S.

in: Temel Mutfak Bilimleri, Seçim Yılmaz, Bayrakcı Selman, Editor, Detay Yayıncılık, Ankara, pp.291-324, 2021

2021

2021

5. Gastronomi ve Siyaset

İPAR M. S.

in: DİSİPLİNLERARASI BAKIŞ AÇISIYLA GASTRONOMİ Kavramlar, Araştırmalar ve Çalışma Önerileri, Güler Ozan, Akdağ Gürkan, Kale Anıl, Editor, Detay Yayıncılık, Ankara, pp.205-228, 2021

2021

2021

6. Tur Organizasyonlarında Fiyatlama

İPAR M. S.

in: Örneklerle Tur Planlaması ve Yönetimi, Değirmencioğlu, A. Özdal, Editor, Detay Yayıncılık, Ankara, pp.137-160, 2021

2021

2021

7. Van

İPAR M. S., SAMAV U.

in: Türkiye Lezzet Rotaları, Yazıcıoğlu İrfan, Sormaz Ümit, Canbolat Cihan, Editor, Detay Yayıncılık, Ankara, pp.236-244, 2021

2021

2021

8. Hakkâri

İPAR M. S., SAMAV U.

in: Türkiye Lezzet Rotaları, Yazıcıoğlu İrfan, Sormaz Ümit, Canbolat Cihan, Editor, Detay Yayıncılık, Ankara, pp.181-188, 2021

2021

2021

9. Karadeniz Bölgesi

KESKİN E., İPAR M. S.

in: Kültürel Miras Anadolu'nun Yöresel Mutfakları, Sezgin Emrah Köksal, Editor, Nobel Akademik Yayıncılık, Ankara, pp.155-217, 2021

2021

2021

10. Gastronomi Turizminde Güncel Eğilimler

İPAR M. S.

in: GASTRONOMİDE GÜNCEL EĞİLİMLER, Akcan Tolga, Güçlütürk Baran Günseli, Özoğul Gamze, Editor, Akademisyen Yayınevi, Ankara, pp.81-106, 2021

2020

2020

11. Korunan Alanlar ve Turizm

İPAR M. S.

in: Alternatif Turizm (Turizmin 41 Türü), Temizkan Rahman, Cankül Duran, Gökçe Fikret, Editor, Detay Yayıncılık, Ankara, pp.230-240, 2020

2020

2020

12. Gelişmiş Servis Teknikleri

İPAR M. S.

in: Yiyecek ve İçecek Servisi: Klasik ve Modern Yaklaşım, Şengül Serkan, Editor, Detay Yayıncılık, Ankara, pp.199-230, 2020

2020

2020

13. Turizmde Erişilebilir Bilgi ve Yardımcı Teknolojiler

KURNAZ A., İPAR M. S.

in: Erişilebilir Turizm ve Yardımcı Teknolojiler, Ercan Fatih, Editor, Nobel Akademik Yayıncılık, Ankara, pp.179-204, 2020

2020

2020

14. Konaklama İşletmelerinde İnovasyon

İPAR M. S.

in: Turizm Endüstrisinde İnovasyon, Vatan Ahmet, Suna Belma, Editor, Nobel Akademi, Ankara, pp.109-140, 2020

2020

2020

15. Turizm İşletmelerinde Kibir

İPAR M. S.

in: Turizm İşletmelerinde Negatif Örgütsel Davranışlar II (Örnek Olaylarla), ERCAN İŞTİN AYSEN, ÇELİK SEDAT, Editor, Detay Yayıncılık, Ankara, pp.1-20, 2020

2020

2020

16. Karadeniz Bölgesi

İPAR M. S.

in: Turist Rehberliğine Yönelik 7 Bölge Müzeler, Kurnaz Akyurt Hande, Editor, Detay Yayıncılık, Ankara, pp.147-185, 2020

2020

2020

17. Kastamonu Ilgaz 1 ve Ilgaz 2 Kayak Merkezleri

İPAR M. S.

in: Türkiye’nin Kış Turizm Merkezleri ve Potansiyeli, Sağlık Erkan, Tuna Muharrem, Editor, Eğitim Yayınevi, Konya, pp.337-358, 2020

2020

2020

18. Edebiyat Sanatı ve Turizm

İPAR M. S.

in: Turizm ve Sanat, Vatan Ahmet, Editor, Nobel Akademi Yayıncılık, Ankara, pp.167-236, 2020

2020

2020

19. Destinasyon Pazarlamasında Turistik Hizmet Kalitesi

İPAR M. S.

in: Destinasyon Pazarlaması, Ünal Aydın, Editor, Nobel Akademi, Ankara, pp.135-162, 2020

2020

2020

20. Gaziantep’in Gastronomi Alanında Unesco Yaratıcı Şehirler Ağına Katılmasına İlişkin Yerel Halkın Bakış Açısı Üzerine Bir Araştırma

İPAR M. S., Akyılmaz B., Yaldız E., GİRİTLİOĞLU İ.

in: Gastronomi Turizminde Güncel Araştırmalar, Aydın Şule, Çoban Ömer, Karakuş Yusuf, Çalışkan Nurgül, Editor, Detay Yayıncılık, Ankara, pp.279-296, 2020

2020

2020

21. Akıllı Turizm ve Teknolojileri

İPAR M. S.

in: Akıllı Kent, Akıllı Turizm, Ilgaz Burcu, Editor, Gazi Kitabevi, Ankara, pp.43-93, 2020

2019

2019

22. Turist Rehberlerinin Turizm İşletmeleri ve Tur Personeli ile İlişkileri

İPAR M. S., TEKİN Ö.

in: TURİST REHBERLİĞİ MESLEĞİ Dünü Bugünü Yarını, Zengin Burhanettin, Bayram Erkol Gül, Batman Orhan, Editor, Detay Yayıncılık, Ankara, pp.219-239, 2019

2019

2019

23. Sinop: Sinop Nokulu

İPAR M. S.

in: Bir Yerin Tabaktaki Kimliği, Melahat Yıldırım Saçılık, Samet Çevik, Editor, Detay Yayıncılık, Ankara, pp.376-383, 2019

2019

2019

24. Otel İşletmeciliğine Giriş

İPAR M. S., VATAN A.

in: Temel Kavramları ve Örneklerle Modern OTEL İŞLETMECİLİĞİ, Bozkurt, Mesut, Editor, Paradigma Akademi, Çanakkale, pp.13-50, 2019

2019

2019

25. Destinasyonlarda Ürün Geliştirme ve Dağıtım

İPAR M. S.

in: Destinasyon Yönetimi ve Pazarlaması, Belma Suna, Editor, Detay Yayıncılık, Ankara, pp.163-188, 2019

2018

2018

26. Yönetsel ve Örgütsel Yapı

GİRİTLİOĞLU İ., İPAR M. S., OKUMUŞ B.

in: Yiyecek ve İçecek Yönetimi, Karamustafa Kurtuluş, Editor, Detay Yayıncılık, Ankara, pp.297-338, 2018

2018

2018

27. Kadın Rehberlerin Toplumsal Rolleri ve Çalışma Yaşamında Karşılaştıkları Cinsiyet Temelli Sorunlar

ERKOL BAYRAM G., İPAR M. S., KESKİN M., AK S.

in: Turizm Rehberliği Üzerine Güncel Araştırmalar Necdet Hacıoğlu, Cevdet Avcıkurt, Arzu Kılıç, Hasret Ulusoy Yıldırım, Hacıoğlu Necdet, Avcıkurt Cevdet, Kılıç Arzu, Yıldırım Ulusoy Hasret, Editor, Detay Yayıncılık, Ankara, pp.456-467, 2018

2018

2018

28. Turizm İşletmelerinde Yeşil Sertifikasyon Kavramı ve Uygulamaları

AKSU M., İPAR M. S.

in: Turizm İşletmelerinde Yeşil Uygulamalar, Atay Lütfi, Korkmaz Halil, Editor, Detay Yayıncılık, Ankara, pp.23-63, 2018

2016

2016

29. Turizm ve Ekonomik Çevre

İPAR M. S., DEMİR KAYA G., ÖZDEMİR YILMAZ G.

in: Genel Turizm, Hacıoğlu Necdet, Bozkurt Mesut, Şahin Bayram, Editor, Paradigma Akademi, Çanakkale, pp.119-143, 2016

Episodes in the Encyclopedia

2020

2020

1. Gastronomi Sözlüğü (A'dan Z'ye)

İPAR M. S.

Detay Yayıncılık, pp., 2020

2020

2020

2. Gastronomi Sözlüğü (A'dan Z'ye)

İPAR M. S.

Detay Yayıncılık, pp., 2020